Jak Disney otočil vítr Mary Poppinsové

Los Angeles - Obtížnou cestu ke zfilmování slavné dětské knihy o chůvě Mary Poppinsové odhaluje americký snímek Zachraňte pana Bankse (Saving Mr. Banks). Hlavní role v příběhu o střetu filmového magnáta Walta Disneyho se spisovatelkou P. L. Traversovou ztvárnili herci Tom Hanks a Emma Thompsonová.

Do kin se chystá film o Disneym a Mary Poppinsové (zdroj: ČT24)

Na začátku byl prý slib, který dal Disney svým dcerám. Ty chtěly vidět svou oblíbenou knížku na filmovém plátně. Filmař ale narazil na tvrdohlavou britskou spisovatelku, která nesnášela Hollywood. Získání práv a natočení filmu o chůvě, která umí létat pomocí deštníku, tak trvalo dvacet let. Ale nakonec se směr větru, kterým se Mary Poppinsová řídí, změnil a zanesl ji na filmová plátna.

Julie Andrewsová za ztvárnění chůvy ve filmu Roberta Stevensona z roku 1964 získala Oscara. Herečka spolu se svým hereckým kolegou z Disneyovy Mary Poppinsové Dick Van Dyke přišla také na předpremiéru chystaného snímku Zachraňte pana Bankse

Ve filmu o filmu je hlavní ženskou postavou autorka P. L. Traversová. „Je to velice zajímavý vztah mezi dvěma velmi sveřepými lidmi, kteří jsou mocní. Každý ale úplně jinak,“ podotýká ke sporům její filmová představitelka Emma Thompsonová. Příběh Zachraňte pana Bankse se odehrává mezi lety 1907, kdy vypráví o autorčině dětství v Queenslandu, a rokem 1961.

Disneyho si zahrál Tom Hanks, který slavného filmového magnáta obdivoval už jako malý kluk. „Bylo náročné hrát někoho, kdo je tak známý a tak milovaný,“ přiznal. „Ale myslím si, že jsme měli všichni k Waltu Disneymu silný vztah. Přeci jsme ho milovali.“

Film režiséra Johna Lee Hancocka (Zrození špiona, Dokonalý svět) si už odbyl v říjnu premiéru v Londýně, za sebou má také americké uvedení. Čeští diváci příběh uvidí v polovině února. Z hereckého obsazení se kromě Emmy Thompsonové a Toma Hankse mohou těšit na Paula Giamattiho, Jasona Schwartzmana nebo Colina Farrella.