Piana Pleyel dohrála

Paříž - Jeden z nejstarších výrobců pian na světě končí - francouzská značka Pleyel, na jejíchž nástrojích skládali Fryderyk Chopin, Liszt nebo Stravinskij, nedokáže držet krok s levnější a dravější konkurencí z Číny.

Firma Pleyel po dvou stech letech končí (zdroj: ČT24)

Firma, kterou v roce 1807 založil skladatel a hudební vydavatel rakouského původu Ignaz Joseph Pleyel, v době největší slávy zaměstnávala 250 lidí a vyráběla tři tisíce klavírů ročně. Z komponistů si dílnu v Saint Denis nejvíce oblíbil Chopin. „Když nejsem v nejlepší formě, hraji na klavír od Erarda, kde rychle najdu hotový zvuk. Ale když mám dobrou náladu a cítím se silný hledat svůj vlastní zvuk, dávám přednost klavírům od Pleyela,“ tvrdil. U Pleyela si tak trochu i přivydělával. Dostával prý dokonce provizi za to, že přivedl nového zákazníka.

„Piana se tu dělala ještě dřív než automobily. V letech 1810 až 1820 to bylo opravdu velké průmyslové odvětví,“ podotýká k úspěchu značky Pleyel ředitel pařížského obchodu s klavíry Michel Labord. Zlaté časy jsou ale dávno pryč. Dnes v manufaktuře na severním předměstí Paříže pracuje jen 14 lidí a loni sestavili pouze 20 klavírů. Pleyel bojuje se ztrátou už několik let a v prosinci musí zavřít.

„První pocit z toho je smutek, bezmoc a taky křivda. Je to opravdu hodně zlé, protože lidé tady pracují s obrovskou motivací a nadšením,“ lituje konce slavné značky jedna ze zaměstnankyň, ladička pian Virginie Boyerová.

Piano značky Pleyel
Zdroj: ČTK/AP/Thibault Camus

Francouzské firmě s víc než dvousetletou tradicí zlomila vaz konkurence z Číny. Piana tam nevyrábí zdaleka tak kvalitně, ale zato až pětkrát levněji. Jediným francouzským výrobcem pian zůstává firma Colmann, ale i ta přesunula většinu výroby do Číny. Značka Pleyel přesto žije dál - stejné jméno nese i koncertní sál, kde Chopin odehrál svůj první i poslední pařížský koncert.