Hudbu Bacha i Mozarta umocní tři klavíry

Zlín – Hudební lahůdku zažijí návštěvníci Kongresového centra ve Zlíně. Za doprovodu Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín zde vystoupení 12. prosince klavíristé Igor Ardašev, Karel Košárek a Michal Mašek. Na programu jsou zřídka hrané koncerty pro tři klavíry a orchestr od Johanna Sebastiana Bacha a Wolfganga Amadea Mozarta a Velká symfonie Franze Schuberta.

„Idea uspořádat takovýto klavírní koncert vznikla vlastně z naší nerozhodnosti, protože jsme nevěděli, kterého z našich klavíristů pozvat na normální koncert. Pak jsme došli k závěru, že to vyřešíme pozváním hned tří umělců. Po značném úsilí se nám podařilo najít i vhodný termín a rovněž zapůjčení dalších dvou nástrojů, takže vyprodané hlediště se má nač těšit,“ uvedla dramaturgyně Filharmonie Bohuslava Martinů Jindřiška Keferová.

„Musím upozornit na vskutku ojedinělost takového koncertu, nejenom proto, že koncertní sály nedisponují třemi tak kvalitními klavíry, jaké jsou potřeba, navíc je strašně obtížné je sladit. Je vskutku nádherné, že v novém Kongresovém centru ve Zlíně můžeme celou tuto záležitost realizovat. Pro mne i mé kolegy je to velká premiéra, protože jsme ještě nikdy tyto skladby na tři klavíry neprovedli,“ komentoval akci klavírista Karel Košárek.

Koncert řídí dirigent Debashish Chaudhuri, který se narodil v indické Kalkatě. V roce 2004 získal 1. cenu na dirigentské soutěži ve švýcarském Lausanne a v roce 2005 se jako první Ind v historii probojoval mezi finalisty na nejprestižnější dirigentské soutěži v Besançonu ve Francii. V současnosti žije v České republice a spolupracuje s českými i zahraničními orchestry.

Bach i Mozart po sobě zanechali skladby patřící k tomu nejlepšímu, co kdy pro tento nástroj bylo napsáno. Oba neobyčejně přispěli jak svou hrou, tak i vyučováním k prudkému rozmachu klavírní virtuozity a k probuzení zájmu o tento nástroj. Krása těchto málokdy uváděných klavírních koncertů bude ještě umocněna i hrou vynikajících klavíristů, jako jsou Igor Ardašev, Karel Košárek a Michal Mašek.

Záznam koncertu odvysílá Český rozhlas na stanici Vltava 23. prosince od 20:00.