Kmeny 0 zapouštějí kořeny subkultur v dobách normalizace

Praha – Kniha o českých subkulturách Kmeny z nakladatelství Bigg Boss sice chystá dotisk, do té doby se ti, na které se zatím nedostalo, mohou zabavit jejím pokračovatelem Kmeny 0. Jedná se vlastně spíš o předchůdce původní publikace, protože tyto Kmeny mapují hlavně léta od roku 1969 do revoluce v listopadu 1989. Jak si v minulém století žili trampové, máničky, kulturisté nebo představitelé undergroundu?

„Po formální stránce doznala kniha hlavní změny v případě obrazového materiálu. Oproti prvnímu dílu jsme se museli vzdát spojovacího a zastřešujícího prvku v podobě snímků od jednoho jediného fotografa, ale místo toho jsme vstoupili do světa formy neméně silné. Tou je fotografická historická koláž využívající krásy domácích archivů, stejně tak sofistikovaných obrazů etablovaných autorů. V knize se tak potkává vysoké s nízkým a hrubost s jemností,“ uvedl hlavní autor projektu, rapper Vladimir 518.

Autoři předesílají, že pokračování Kmenů nevyšlo kvůli úspěchu prvního dílu, ale spíš díky samotnému nadšení pro věc. Jejich záměrem prý není vyždímat českou subkulturu až do poslední kapky, ale zkrátka věc prozkoumat důkladně.

Přestože o to režim nestál, dařil se mimo jeho přímý dohled desítkám subkultur, jejichž vzpouru proti režimu publikace oslavuje. Nešlo přitom jen o máničky a disent. Kmenová společenství vytvářeli také pankáči, metalisti, homosexuálové, nudisté i performaři. Ačkoliv se to nezdá, specifickou subkulturou byla také kulturistika, na kterou se režim díval částečně skrz prsty.

„Pro mě to byl emočně nesmírně zajímavý projekt, listovat krabicemi fotek, kde jsou ti rebelové v různých výkřicích, bylo to bolestivě romantické,“ prozradil Vladimir 518. Autor projektu zná subkultury za normalizace dost důvěrně, sám si totiž prošel několika z nich. A ani dnes nemá jedinou roli - je rapperem, vydavatelem a vizuálním umělcem zároveň.