Nejkrásnější islámský design: Istanbulské kontrasty

Londýn - Moderní umění, design a islámskou tradici spojuje ocenění Jameel Prize, které se uděluje v londýnském Muzeu Victorie a Alberta, kde se také otevřela výstava představující díla letošních finalistů. Vítězem je turecká značka Dice Kayek.

Studio Dice Kayek představilo kolekci šatů Istanbulské kontrasty, která evokuje umělecké i architektonické dědictví Istanbulu, Osmanskou říši nebo byzantské mozaiky. „Všechny šaty popisují příběh města Istanbulu, které je městem protikladů v každé oblasti, včetně životního stylu,“ říká návrhářka Ece Egová z Dice Kayek.

Značka Dice Kayek byla založena v Paříži v roce 1992 sestrami Ece a Ayşe Egovými. Sestry vyrostly v turecké Burse a nyní žijí a pracují v Paříži a v Istanbulu.

Odborná porota Jameel Prize letos vybírala z 270 nominovaných, kteří pocházeli nejen ze zemí arabského světa, ale také z Brazílie nebo z Norska. Do užšího výběru se dostali i návrháři nábytku, doplňků do bytu, šperků nebo textilu.

Dice Kayek vítězem Jameel Prize (zdroj: ČT24)

Takto popisuje svou práci textilní designér Rahul Jain: „Pracuji s čistým hedvábím a také s drahými kovy, jakými jsou zlato a stříbro. Svojí kreativní činnost bych popsal jako pokračování odkazu tradice staré přes stovky let.“

Poprvé byla Jameel Prize udělena v roce 2009. Patronkou ceny se stala britská designérka iráckého původu Zaha Hadid, která se proslavila mimo jiné návrhem plaveckého stadionu pro olympijské hry v Londýně Aquatic Centrum.

Podívejte se na stránky muzea.