Poslední cena pro Beatles: celoživotní Grammy

Los Angeles - Skupina Beatles obdrží hudební cenu Grammy za celoživotní dílo. „Je to velké privilegium ocenit skupinu tak výjimečných umělců a oslavit jejich výkon a přínos do hudebního průmyslu,“ prohlásil Neil Portnow, předseda organizace, která Grammy každý rok uděluje.

Grammy za celoživotní dílo je zřejmě poslední možné ocenění, které skupina Beatles ještě nemá a může dostat, komentuje zprávu britský hudební list Rolling Stone (článek zde). Zatím není jasné, kdo si čestné ocenění přijede převzít. Dva přeživší členové slavné čtveřice, Paul McCartney a Ringo Starr, jsou stále hudebně aktivní a možná přijedou oba.

Kromě Beatles Americká hudební akademie ocení také dlouholetý přínos Cliftona Cheniera, The Isley Brothers, Kraftwerku nebo Krise Kristoffersona.

Naposled Free As a Bird

Pro Brouky to bude už devátá soška gramofonu. První převzali v roce 1964, poslední zatím v roce 1997, kdy bodovala píseň Free As a Bird, kterou nahráli zbývající členové s využitím demosnímku Johna Lennona patnáct let po jeho smrti.

Skupině Beatles vycházejí desky dodnes; letos vyšla kompilace rozhlasových vystoupení ze studií BBC spolu s raritními verzemi písní, kterým hrozilo vypršení ochrany autorských práv.

Za celoživotní přínos už v minulosti akademie ocenila sólově Lennona i McCartneyho, jenž navíc může svou sbírku cen Grammy ještě rozšířit: spolu se zbývajícími členy kapely Nirvana nahrál možný nejlepší rockový song Cut Me Some Slack.

Podívejte se zde, které díla mohou letos vyhrát.