Extrémní show o tom, jak přežít nejistotu

Praha - V experimentálním prostoru NoD se v pondělí premiérově představila inscenace, která zkoumá extrémy a kontrasty lidské tělesnosti. Představení The Body Present kombinuje prvky fyzického divadla, fashion show a performance.

Představení The Body Present (zdroj: ČT24)

Představení připravil tvůrčí tým Jindřišky Křivánkové, Jany Kozubkové a Lucie Ferenzové v koprodukci s Experimentálním prostorem NoD. Extrémní show o lidské bezmoci vypráví o tom, jak přežít nejistotu, čekání a vlastní pochyby.

„Pro mě je to hodně o tom, co to znamená udělat rozhodnutí, projít si skrze všechny stavy v momentě, kdy se člověk bojí něco zjistit,“ říká performerka Jindřiška Křivánková.

Cléo od 5 do 7

Inscenace se inspirovala filmem Agnes Vardy Cléo od 5 do 7, tedy příběhem pařížské ikony, která čeká na výsledky z nemocnice a bojí se, že má rakovinu. Postavami divadla jsou žena a její alterego zachycené v současné době, která z ženských těl dělá ikony.

Režisérka a dramaturgyně Lucie Ferenzová k tomu říká: „Existují ve společnosti různé druhy ikon, které se stávají vzorem a kterých se lidé snaží dotknout nebo se jimi stát, jenže nemají hranice, jak se svým tělem zacházet.“

Hlavními tématy jsou ženské tělo, vizualita dnešních ikon i strach ze smrti a vytěsnění myšlenek na poslední věci člověka. The Body Present je druhou inscenací, kterou autorky ve spolupráci s prostorem NoD uvedly. Navazují na úspěšné představení Lovci, které bylo inspirováno životem malířek Jitky a Květy Válových.