Mexiko odhaluje nekonečný příběh Mayů

Mexiko - Dynastie, korunovace, války, vítězové i poražení - unikátní výstava v hlavním městě Mexika mapuje mayskou civilizaci v nebývalém rozsahu. Polovina z více než 450 exponátů, z nichž nejstarší pocházejí z roku 2500 před n. l., se veřejnosti ukazuje vůbec poprvé. V roce 2014 se výstava přemístí i do Evropy.

Výstavní pocta Mayům v Mexiku (zdroj: ČT24)

Mayská civilizace je stará přes 4,5 tisíce let, pro mnohé je fascinující dodnes, zvláštní pozornosti se jí dostalo v souvislosti s odhadovaným koncem srpna v prosinci 2012. Mexiko se výstavou nazvanou Mayové: Odhalení času bez konce snaží o rekonstrukci historie mayské civilizace. „Je to bezprecedentní sbírka. Na padesát procent předmětů přináší něco nového díky současným objevům a výzkumu,“ tvrdí Rafael Tovar Y De Teresa, předseda mexické Národní komise pro umění a kulturu.

Z téměř 480 exponátů pochází stovka z Guatemaly. Důležitou roli při výběru předmětů hrál jejich historický význam. Výstava chce totiž ukázat život Mayů v celém rozsahu: jejich společnost, politiku a kosmovizi, stejně jako povědomí o dějinách nebo náboženství.

Jedním z nejcennějších exemplářů je deska z trůnu z Palenque. Objevili ji v roce 2002 a v Mexiku se vystavuje poprvé. Zobrazenou ceremonii sebeobětování doprovází hieroglyfy. Jejich rozluštěním otevřel Guillermo Romero, jeden z předních odborníků na mayské písmo, nový pohled do vzdálené historie. „Skrývají informaci, kterou si sami Mayové zaznamenávali o vlastní historii,“ vysvětluje Romero význam hieroglyfů pro výzkum.

Výstava v Národním paláci v Mexiku potrvá do dubna 2014. Pak se přemístí do Brazílie. Svou šanci budou mít i evropští milovníci jedné z nejpozoruhodnějších civilizací. Po Latinské Americe bude „mayský čas bez konce“ pokračovat v Paříži.