Čtvrtníček a Wittgenstein v MeetFactory

Praha - Režisér Miroslav Bambušek se vrací do pražské MeetFactory, tentokrát s textem německého literárního provokatéra Rainalda Goetze. Inscenace Pevnost - řeč o zničení má českou premiéru dnes večer.

Texty psychiatra, historika a spisovatele Rainalda Goetze oscilují mezi grafomanií a poezií, kýčem a vážnou filozofií, radikální politickou proklamací a nesmyslem. Věnovat se jim podle překladatelky Martiny Černé předpokládá odhodlanost k boji i smysl pro humor, což nakonec může přinést zvláštní směs vzteku, utrpení a zábavy.

Všichni ti mrtví jsou stále s námi

Goetz se ve hře Pevnost z roku 1992, jazykově mimořádně vytříbeném textu, obrací k významným momentům německých dějin, šoa, studentskému hnutí šedesátých let i sjednocení Německa. Hledí na ně kritickým, často nepokrytě nenávistným zrakem. „Hra jednoduše řečeno říká, že minulost si nepřipomínáme proto, aby se neopakovala, ale právě proto, že se neustále opakuje. Všichni ti mrtví sice mlčí, ale jsou stále s námi, mluví k nám tím svým mlčením, které k nám může doléhat, když se otevřeme a přestaneme žvanit,“ říká režisér Bambušek.

Podle Černé nemohou být překlady a interpretace Goetzových textů nikdy správně. „A to je jen dobře, protože díky tomu, že si s nimi budeme lámat hlavu, mohou po sobě nechávat jizvy, které přinášejí radost. Co víc si nakonec od uměleckého díla přát,“ dodala. Goetz navazuje mimo jiné na principy estetiky odporu Petera Weisse a přivádí na scénu desítky postav z kulturního i politického světa: Madonna, Malý hajzlík, Bezdomovec, Beate Klarsfeld, Wittgenstein nebo ku*da Evy Braunové.

Rainald Goetz
Zdroj: ČT24/ČTK/ullstein-autor

Rainald Goetz se narodil roku 1954 v Mnichově. Literární provokatér původně vystudoval medicínu a dějiny na Mnichovské univerzitě, nyní žije v Berlíně. Mezi jeho nejznámější díla patří kromě Pevnosti dramatická trilogie Válka, hry Vodopád nebo Jeff Koons. Je autorem řady románů a povídek. Spolupracuje rovněž na multimediálních projektech.

V inscenaci Pevnost hrají například Milan Stehlík z Národního divadla v Praze, Jiří Černý z bývalé Komedie, Jan Lepšík známý například z inscenace Mondšajn, Dora Bouzková, která hrála v Bambuškových inscenacích Silní a Skočná nebo Petr Čtvrtníček z Divadla Na zábradlí. Hudbu připravili Petr Krušelnický a Petr Kofroň, dramaturgem je Matěj Samec.

Podívejte se na stránky MeetFactory.

Vydáno pod