Romale, čhavale, Filharmonie Brno hraje romskou muziku!

Brno - Temperamentní romskou hudbu nabízí dva koncerty, které na předvánoční čas připravila Ida Kelarová s Filharmonií Brno. V brněnské Richard Adam Gallery vystoupili poprvé ve čtvrtek, repríza se koná dnes. Filharmonie pokračuje v tradici koncertů, které spájí zajímavé interprety se zvukem orchestru.

Na brněnském dvojkoncertě se představí Filharmonie Brno s dirigentem Pavlem Šnajdrem, zpěvačka a sbormistryně Ida Kelarová a sbor MIRET spojený ze zpěváků sborů Čhavorenge a Barbastella. „Romská hudba je strašně zajímavá. Je krásné vidět, jak jsou ty děti spontánní, mají už od malého věku schopnost improvizovat, mají hudbu v sobě,“ říká koncertní mistr brněnské filharmonie Pavel Wallinger

„Snoubí se ve mně obě kultury, snoubí a perou zároveň, protože ať chci, nebo ne, je ve mně temperament, spontánnost a tvůrčí síla romského národa a zároveň i hloubka a dar národa českého.“ Ida Kelarová

Romové pro své písně nepoužívají noty. Charakteristické volné nakládání s půltóny a čtvrttóny se snad ani nedá notovým písmem zapsat. Romská píseň je založena na výrazném přednesu. Zpívají  o žalu, chudobě, nešťastné lásce, nevěře, smrti, nemoci či hladu. Často je příčinou utrpení neposlušnost vůči matce, ženě nebo Bohu a zpěvák často volá: „Joj Devla“ (Joj Bože), „Joj mamo“ (Joj maminko) či „Romale, čhavale“ (Romové, lidé)!

Ida Kelarová spolu se svým uměleckým týmem přizvala ke spolupráci romské děti z Brna, Valašského Meziříčí, Vsetína, Ostravy a romských osad na Slovensku, z nichž sestavila početný sbor Čhavorenge.

„Děti s námi spolupracují už několik let, takže jsme vystoupili už s několika filharmoniemi. Já jsem neskutečně ráda, že nám otevírají dveře, protože pro děti je to obrovská zkušenost a zážitek na celý život,“ uvedla Kelarová: „Je to pro ně takový dárek, ovšem za tvrdou práci, kterou na sobě musí každé dítě udělat.“

Ida Kelarová…

  • (rozená Bittová) je zpěvačka a sbormistryně. Pochází z hudební rodiny; studovala hru na violoncello a klavír na Janáčkově konzervatoři v Brně. Za svého největšího učitele považuje svého otce, muzikanta Kolomana Bitto. Hudbě zasvětil i výchovu dvou ze svých tří dcer, Idy a její neméně slavné sestry Ivy Bittové.
  • Část života strávila Ida ve Velké Británii, Dánsku a Norsku, v roce 1995 se však vrátila do České republiky, aby zde pokračovala v práci, již započala v Anglii. Působí jako zpěvačka, muzikantka, sbormistryně, hudební aranžérka a producentka.
  • Už dvacet let pracuje s lidským hlasem pod hlavičkou školy ISHV (International School for Human Voice), kterou sama založila. V 1999 založila občanské sdružení MIRET, kde své úsilí soustředí na pomoc talentovaným romským dětem a mládeži.
Vydáno pod