Street art jako dokument: Egyptská vláda proti sprejerům

Káhira - Po arabském jaru se egyptské stěny staly svatyní svobody názoru. Od svržení diktátora Husního Mubaraka v roce 2011 je ovládla mystika, zloba, naděje i výsměch. To netěší žádný autoritářský režim a také současná vojenská vláda se snaží dostat autory kritických graffiti za mříže.

Politické graffiti (zdroj: ČT24)

Život egyptského hlavního města se píše po stěnách, ať už starobylým stylem faraónů, nebo popovým umění Západu. Graffiti jsou hlavně vzkazem pro veřejnost. „Kolemjdoucí si to prohlížejí a pomáhá jim to pochopit, co se děje,“ říká writer Mohamed Chálid.

Poslední neklidné tři roky zaznamenal street art s přesností dokumentaristy. Troufá si hlavně tam, kde státem kontrolovaná média mlčí. Pouliční umělec Alá Awad: „Kritizujeme společnost. Někteří kreslí vládní pohlaváry a pak je škrtají jako symbol toho, že je nechtějí.“

Jenže kritika na očích všem vadí egyptským úřadům. Vadila již autoritářskému prezidentovi a nelíbila se ani demokraticky zvoleným islamistům. Nyní dala samozvaná vojenská vláda hlavní prostor káhirských umělců přemalovat; po několika dnech však byli sprejeři zpátky.

Podívejte se na galerii:

Události v Egyptě nenaznačují, že by graffiti v dohledné době ztratila inspiraci. Všechny stěny však vláda neuhlídá, a proto chce pouliční umění zadusit novým zákonem, který hrozí autorům vysokými pokutami i čtyřmi lety za mřížemi.

Tři roky v Egyptě

Inspirovány svržením prezidenta v Tunisku vypukly v lednu 2011 v Egyptě nepokoje, které svrhly téměř třicetiletou vládu prezidenta Husního Mubaraka. Ten byl později odsouzen na doživotí. Volby posléze vyhrála Strana svobody a spravedlnosti, založená před volbami fundamentalistickým Muslimským bratrstvem.

Prezidentem se stal islamista Muhammad Mursí, který však řadou kontroverzních rozhodnutí obrátil veřejnost proti sobě a již na konci roku 2012 čelil mohutným demonstracím. Srážky mezi jeho odpůrci a příznivci trvají dodnes. V létě roku 2013 armáda zbavila Mursího funkce a následně byl obviněn ze spiknutí za účelem teroristických akcí.