Promakaná přehazovačka a boj o přežití. Špinavý trik jde do kin

Londýn – American Hustle (v češtině Špinavý trik) má dnes večer londýnskou premiéru. Snímek s Christianem Balem v hlavní roli získal sedm nominací na Zlaté glóby a spekuluje se o něm jako o možném vítězi na Oscarech. Film režiséra Davida O. Russela o korupci, lásce a intrikách uvidí čeští diváci s měsíčním zpožděním.

Špinavý trik jde do kin (zdroj: ČT24)

Děj se točí kolem špičkového podvodníka a jeho vychytralé milenky, kteří jsou donuceni ke spolupráci s agentem FBI. Rázem se ocitají ve světě politických intrikánů a mafiánů, avšak zákulisní hry se brzy začnou vymykat kontrole.

Američtí diváci budou mít oprávněný pocit, že o podobné aféře už slyšeli. Aby ne, Russelovi se na plátno podařilo převést jeden z nejpozoruhodnějších korupčních skandálů amerických dějin z konce sedmdesátých let minulého století. Nechal se inspirovat pravdivými událostmi a z konečné verze namíchal žánrový koktejl.

Po úspěšné Terapii láskou se před kamerou opět potkali Bradley Cooper (jako agent) a oscarová Jennifer Lawrencová (jako nevypočitatelná a úskočná manželka podvodníka). Režisér byl ostatně herečkou zcela uchvácen. „Od začátku jsem cítil, že v ní něco je. Ale neměl jsem tušení, jak velký je to talent. A myslím, že je to teprve začátek. Jennifer ještě ukáže, jak umí být charismatická,“ uvedl s nadšením.

Podle newyorských kritiků jde o film roku. Jejich cena tak napovídá, kdo bude zřejmě favoritem i při udělování Oscarů. Na Christiana Balea s přehazovačkou se v českých kinech lze podívat od 23. ledna.