Stoletá křížovka z Ameriky? Kdepak, už předtím ji vynalezli Češi

Praha - Na den přesně před sto lety vyšla v New Yorku první křížovka. Tak praví Guinessova kniha rekordů. České televizi se ale podařilo zjistit, že lže. Vůbec poprvé se totiž luštilo v Česku, a to již o čtrnáct let dříve. Jak se ale dnes křížovky připravují a co nás naučily? To bylo tématem Událostí v kultuře.

„Traduje se, že první křížovka vyšla před sto lety, 21. prosince 1913, v Americe. Ale není to pravda. Již 14 roků předtím vznikaly křížovky. První pravá křížovka vznikla v Čechách. Vytvořila ji Milada Antošová z Modřan. Ještě předtím vznikaly varianty křížovek a při hledání jsme se dostali až do roku 1895,“ přibližuje historii křížovek Zdeněk Chromý, člen Svazu českých hádankářů a křížovkářů. 

„Křížovky vznikly z hádanek. Ty propagovali již Komenský, Tyl a jiní. Jak se rozšiřuje slovní zásoba, tak se rozšiřuje i zásoba slov, která se používají v křížovkách. Každé slovníky, které vycházejí, tak jako první koupí křížovkáři. Stará slova nezanikají, křížovkáři je neustále používají, a nová slova přibývají. Zůstávají i archaismy, protože naším posláním je seznamovat luštitele s co nejširší zásobou,“ pokračuje v líčení Zdeněk Chromý. 

„Křížovka je prostředek duševní hygieny. Jsou potřeba kombinační schopnosti, všeobecné znalosti a křížovkářská praxe. V poslední době jsou počítačové programy, ale pořád převažuje ta manuální práce. Základem křížovky je hlava, mozek,“ končí své vyprávění Zdeněk Chromý.

První křížovka byla (údajně) zveřejněná v deníku New York World 21. prosince 1913. Za jejím vznikem měl stát novinář z Liverpoolu Arthur Wynne.