Česká mše vánoční stokrát stejně, a přesto jinak

Praha - Dvě stě let stará a pořád je populární, i o letošních svátcích zní skoro všude. Českou mši vánoční od Jakuba Jana Ryby si přišli v předvečer Štědrého dne zazpívat Pražané pod Karlův most. A nejen tam. Ve čtyři hodiny odpoledne si ji na pražské Kampě zazpívalo několik tisíc zpěváků. Předem domluvený byl pouze orchestr a sólisté. Obsazení sboru už záleželo na kolemjdoucích. V motolské léčebně pro dlouhodobě nemocné zpívají každý rok pacientům přímo lékaři a studenti medicíny.

Česká mše vánoční (zdroj: ČT24)

Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby vznikla v roce 1796. Již od počátku je zaznamenáno mnoho úprav, spočívajících ve změnách instrumentace, textu, melodie, popř. transpozicích do jiných tónin. Jelikož se do dnešních dnů nedochovala originální partitura, v současnosti hrané verze jsou sestaveny na základě kritických rozborů opisů.

Diváci ČT :D mohou slavnou „Rybovku“ zažít v originálním spojení s Ladovým betlémem 24. prosince v 18:50. Spojit Rybovu Českou mši vánoční a Ladův lidový betlém v jeden celek a vytvořit animovaný film byl nápad dramaturga Miloše Zvěřiny a režiséra Pavla Kubanta, kteří jsou autory jeho scénáře. Základ tvoří Rybova skladba v podání Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK, který řídil V. Smetáček, a v roce 1966 ji nahrál Supraphon. V televizní České mši vánoční uslyšíme zpívat J. Vymazalovou, M. Mrázovou, B. Blachuta, Z. Kroupu a Český pěvecký sbor pod vedením J. Veselky.