Hrady a zámky lákají na prohlídky plné stromečků, dárků a dobrot

Praha - Teplé počasí a vánoční volno dnes lákalo k výletům. Stovky lidí se proto vydaly například na hrady a zámky. V zemi se jich mimořádně otevřely dvě desítky, například Křivoklát nebo Sovinec na Bruntálsku. Jak slavilo svátky služebnictvo, nechali návštěvníky nahlédnout na Hrubém Rohozci, co dostaly pod stromeček děti Rohanů, zjistíte na Sychrově, Telč zase láká na sérii folkových koncertů.

Kasteláni otevřeli památky v devět případně v deset hodin dopoledne. Hrad Sovinec na Bruntálsku lákal na vánoční sněhovou procházku. Letos se ale návštěvníci museli obejít bez ní. Přesto na hrad dorazily desítky lidí.

Zámek a hrad Horšovský Týn se v zimě otvírá jen pro předem objednané skupiny.  Na vánoční svátky má ale otevřeno pro všechny. Největší zájem byl dnes o galerii českých panovníků a o voskový barokní betlém.

Otevřeno mají v těchto dnech také známější a navštěvovanější památky. Na Karlštejn jeli lidé hlavně kvůli kapli sv. Kříže, která je jinak v zimě zavřená. Hodně návštěvníků dnes zamířilo také do Císařského paláce. Hrad navštíví během zimních svátků zhruba 15 tisíc lidí. Třetina je ze zahraničí.

Pozadu nezůstal ani Křivoklát. I ten lákal na speciální prohlídky. „Kde návštěvníci vidí, jak o Vánocích stolovala šlechta a o patro níž, ve Střbrnici, jak zase stoloval chudý lid,“ popsal kastelán hradu Křivoklát Luděk Frencl.

Na Sychrově uvidíte, co dostaly pod stromeček děti Rohanů

Na Sychrově o vánočních prázdninách na návštěvníky čekají prohlídky vánočně vyzdobených zámeckých interiérů, doplněné o původní historické betlémy a vánoční stromečky s originálními ručně malovanými ozdobami. Pod stromečky budou k vidění hračky rohanských dětí a pro každého návštěvníka je připraven malý dárek.

Hrubý Rohozec se o Vánocích otevřel návštěvníkům už počtvrté

Zámek Hrubý Rohozec u Turnova na Semilsku se už počtvrté o Vánocích otevřel návštěvníkům. Až do Nového roku nabízí speciální prohlídky vánočně vyzdobených interiérů, které zavedou turisty do doby, kdy tu Vánoce slavili poslední majitelé z šlechtického rodu Des Fours-Walderode. Každoročně prohlídky nabízejí návštěvníkům nějakou novinku, letos je to návštěva místnosti pro služebnictvo takzvané lokajny v přízemí. Podle pamětníků býval i v lokajně o Vánocích stromeček. „Hraběnka s hrabětem se snažili personálu přilepšit a stromeček jim zdobili nejrůznějšími pochoutkami, jako byly cukrovinky a ovoce, ale také třeba klobásy nebo jitrnice,“ popsal tehdejší tradici průvodce Vladimír Tregl.

Zámek Sychrov v zimě
Zdroj: ČT24/Archiv NPÚ

Vánoční prohlídky na zámku Lysice budou i na Silvestra

Vánoční prohlídky zámku Lysice začaly už včera, pokud jste je ale nestihli, nezoufejte, další možnost vás čeká na Silvestra. Uvidíte nejen vánočně vyzdobené zámecké interiéry, ale budete mít možnost ochutnat i horkou medovinu. Cílem je ukázat, jak se kdysi slavilo narození Ježíška na šlechtických sídlech. „Před vstupem do zámku máme nainstalováno sedm vánočních stromků, přičemž každý je ozdobený jinou technikou. Část zdobí výrobky ze slámy, další perníčky nebo ozdoby z háčkovaných krajek,“ řekla kastelánka Martina Medková-Rudolfová.

Na Bouzově vás čeká vánoční výzdoba i živý betlém

Prohlídky vánočně vyzdobeným hradem Bouzovem jsou prodloužené i na víkend 28. - 29. prosince. Během prohlídky si navíc můžete prohlédnout perníkové hrady a vybrat z nich ten nejhezčí. Na I. nádvoří pak najdete živý Betlém a vánoční dílnu pro děti.

Osvícený hrad Bouzov
Zdroj: ČT24

Telč láká na muziku

Zámek v Telči nabídne folkové koncerty v Zámecké konírně, ale také i hokejový zápas Prázdnin a Divadla Sklep.

Kdo zahraje v Telči?

  • 27. 12. 2013 - Nezmaři
  • 28. 12. 2013 - Katka GARCÍA a Honza Hrubý
  • 29. 12. 2013 - Žalman a spol.
  • 30. 12. 2013 - Jarret
Hrady a zámky lákají na vánoční prohlídky plné stromečků, dárků a dobrot (zdroj: ČT24)