AppArt maluje tabletem do kamene

Praha – AppArt v sobě spojuje technologie tří staletí. Ke tvorbě obrazů využívá moderní dotykový tablet, ofsetový tisk a klasickou litografii – tisk pomocí kamene – z 19. století. Spojení těchto tří nástrojů je ve světě unikátní. Grafický program v tabletu přitom nemá napodobovat běžné malířské postupy, ale naopak objevovat nové možnosti. V současnosti je k vidění v pražské galerii Novoměstské radnice.

Tablet umožňuje ukládat práci po jednotlivých vrstvách a umělec nemusí čekat na to, až mu barva zaschne, což celý proces urychluje. Litografie zase zaručuje bohatší podání barev než klasický tisk.„Elektronická data se přenesou na kámen, na tom se vytiskne série, například 50 výtisků. Když se to vytiskne, tak se ten kámen obrousí. Výtisky jsou proto originály,“ vysvětlil Rostislav Říha, malíř, grafik a architekt. 

Kamenotiskařských dílen je v Evropě několik desítek, většina z nich v Česku. Ještě méně je lidí, kteří se ve složitém procesu vyznají. Navíc se musí používat specifický kámen – solnhoffenský vápenec. „Jiný to nesmí být. Tisk je založený na tom, že se odpuzuje voda a mastnota, a ten solnhoffenský vápenec má přesně tu míru nasákavosti, že v něm voda drží,“ dodal Říha. 

Jak se dělá AppArt? (zdroj: ČT24)

AppArt se dá využít i v dalších oblastech, například při tvorbě soch nebo v architektuře. Rostislav Říha vystavuje své netradiční grafiky v galerii pražské Novoměstské radnice do 5. ledna. 

Vydáno pod