Ptáčata se vrací: Dnes vyrazí na demonstraci neonacistů

Brno - Děti z brněnského Cejlu do společné třídy nesvedla náhoda. Rodiče jiných dětí totiž nechtěli společnou třídu s Romy. Trampoty třídy, která si začala říkat Ptáčata, jste mohli sledovat v první sérii dokumentárního seriálu. Za tři roky se toho hodně změnilo a nyní přichází série druhá. Nová Ptáčata uvidíte poprvé dnes od 18:15 na ČT2. V prvním díle děti prožívaly demonstraci neonacistů; neohrožená Janička se přímo mezi příznivce dělnické strany vypravila s kamerou.

 V první sérii jsme byli svědky toho, jak se děti rychle naučily zacházet s malými kamerami a přinášely samy svědectví ze svého života. Poprvé se ocitly na škole v přírodě, poprvé zažily slavnostní večeři v luxusní restauraci. To bylo před třemi lety. Jak se dětem vede dnes?

Dělnická strana přímo pod okny

V nových šesti dílech jsou děti starší, začínají hlouběji přemýšlet o světě a příměji se střetávají s aktuální společenskou situací, včetně rasistických manifestací. Hned v prvním díle se děti musí vyrovnat s frustrující demonstrací Dělnické strany přímo pod svými okny. Některé děti raději zůstaly s rodiči doma, ale svérázná Janička se vrhla vprostřed dění.

„Závěrečnou scénu prvního dílu považuji za jeden z nejzásadnějších momentů celé série, snový záběr, ve kterém se Janička, jedna z hlavních postav, točí okolo sloupu a pobrukuje si písničku, zatímco kousek od ní na pódiu DSSS hřímá německý nacionalista,“ zve diváky režisérka Kamila Zlatušková.

V dalších dílech Ptáčata za pomoci aktivisty Matěje Hollana bojují proti hernám, poprvé vyrazí na hory na lyže, reflektují smrt Václava Havla nebo si na pozadí prezidentské volby volí nového předsedu třídy. „Děti jsou zádumčivější, přemýšlivější, svérázný humor jim ale zůstal,“ popisuje Zlatušková.

Podívejte se na videa:

Ptáčata jsou typickým zástupcem současného televizního trendu: dokument a sociální témata se tu prolínají s reality show. Svým rozsahem jsou však prvním a největším českým docu-soap projektem a ojedinělým projektem jsou i v rámci středoevropského vysílání.

Po svém prvním uvedení vzbudila ohlas doma i ve světě. Získala například Cenu Gypsy Spirit za počin roku 2010 či nominaci některých dílů na European Civic Media Prize 2011. Z jednoho příběhu vznikl krátký film, který v konkurenci velkých koprodukčních projektů vyhrál cenu za nejlepší český populárně-vědecký dokument na festivalu Academia Film Olomouc a byl nominován na Japan Prix 2013.

Druhá série vznikla v koprodukci ČT a Produkce Radim Procházka. Autorka již plánuje třetí sérii, která bude končit devátou třídou.

Více informací a díly první série on-line najdete zde. Podívejte se též na Facebook.