Kultura 2014: Co Česko čeká a nemine?

Praha - Robbie Williams a Justin Timberlake rozechvějí nablízko srdce svých českých fanynek. Americký režisér Robert Wilson dopřeje divákům v Národním divadle neotřelý pohled na Švejka a dějiny 20. století. Dědictví aneb Kurvahošigutntág po dvaceti letech opět šlápne do české společnosti. Projděte si s námi výběr událostí, které se očekávají a od kterých se mnohé očekává v roce 2014.

Kulturní události v roce 2014 - divadlo, filmy, literatura (zdroj: ČT24)

I letos zahrnou do svých šňůr velké rockové a popové hvězdy také česká pódia, některé z nich k nám dokonce cesta zavede nedlouho po jejich posledním vystoupení. K pravidelným navrátilcům patří třeba kapely Metallica, které letos koncertní skladby vybírají sami fanoušci, či Depeche Mode. Britská legenda zahraje v Praze, na rozdíl od loňského koncertu ale tentokrát pod střechou. Podruhé v krátké době zamíří do Česka také britský hudebník Peter Gabriel, své album So představí v Ostravě. S novinkou Hesitation Marks dorazí američtí Nine Inch Nails.

Popové moře k nám vůbec poprvé donese Justina Timberlakea, možná jako čerstvého držitele Grammy, poslední deska The 20/20 Experience (s níž si dal dost načas) mu vynesla sedm nominací. Lístky se rychle vypaří i na návštěvu Robbieho Williamse, který před nedávnem vydal swingové album. K nahrávce jedné z písní si přizval Kanaďana Michaela Bublého, jehož Češi mají možnost slyšet na živo na jeho sólo koncertu už koncem ledna. Promotéři sází i na další zavedená jména: V Brně zahraje Bublého krajan Bryan Adams a v Praze oslaví 35 let kariéry skotská skupina Simple Minds.

Z tuzemské scény bude bezpochyby největší událostí koncertní návrat kapely Lucie. Halové turné zahájí v květnu v Košicích.

Kulturní události v roce 2014 - hudba (zdroj: ČT24)

Kandidát na jednu z největších divadelních událostí má premiéru v dubnu, pozornost ale přitahuje už teď - tématem i režisérem, jímž je věhlasná osobnost divadla Robert Wilson. Pro Národní divadlo nastudoval už Čapkovu Věc Makropulos a Janáčkovy opery Osud a Káťa Kabanová. Nyní chystá divadelní fresku s názvem 1914, která kombinuje Haškovy Osudy dobrého vojáka Švejka s opusem Karla Krause Poslední chvíle lidstva. V hereckém obsazení se objeví Václav Postránecký či pěvkyně Soňa Červená, která s Wilsonem pracuje už čtvrtstoletí, a byla to právě ona, kdo ho do Prahy nalákal.

Ze zkoušek projektu 1914
Zdroj: ČTK/PR/Lucie Jansch

Duben odtajní také nejlepší knihy uplynulého roku, vyhlášeny budou vítězové cen Magnesia Litera. "Především Jan Němec a jeho román Dějiny světla, Skutečná událost Emila Hakla, Stropy Zuzany Brabcové a Zázemí Jany Šrámkové,„ vyjmenoval literární vědec Petr Bílek tituly, které ho v uplynulých měsících nejvíce zaujaly a z nichž se některé v nominacích zřejmě objeví. “Tito kvalitní autoři nepíšou jednu knihu každý rok, takže v roce 2014 se můžeme dočkat dalších děl Michala Viewegha nebo Miloše Urbana, ale u autorů, kteří umí z knihy udělat událost, bude, myslím, pauza," odhadl, co čtenáři na českých knižních pultech čekat pravděpodobně mohou a co ne. Jisté je, že na své si přijdou příznivci chrliče bestsellerů Dana Browna. V polovině ledna přijede do Česka, kde představí svůj poslední román Inferno, jenž u nás okupoval přední příčky prodejních žebříčků.

Dan Brown představuje román Inferno
Zdroj: ČTK/PA/Ian West

Z českých filmových tvůrců zbývá jen pár dní do premiéry Jiřímu Vějdělkovi, který za pár dní hodlá do kin vypustit své Něžné vlny. Není pochopitelně zdaleka jediným tuzemským režisérem, který si v roce 2014 rozšíří filmografii. Kupříkladu Jan Svěrák se po Kukym pustil do dalšího pohádkové dobrodružství, mezi své Tři bratry zařadil Tomáše Kluse nebo Vojtěcha Dyka. Alice Nellis vypustí Anděly na motivy Vieweghova románu Andělé všedního dne, celovečerní režijní debut si odbude Miroslav Krobot (Díra u Hanušovic), Ondřej Sokol (Krásno) a Jiří Mádl (Pojedeme k moři). Pokračování se po více než dvaceti letech dočká Dědictví Věry Chytilové, ovšem v režii Roberta Sedláčka a pod názvem Dědictví aneb kurvaseneříká; a také snímek Gympl, pocta graffiti od Tomáše Vorla, na něhož naváže v roce 2014 Vejška.

A čím česká plátna zavalí americká produkce? Hned několika filmy inspirovanými biblickými tématy: režisér Darren Aronofsky (Černá labuť, Wrestler) si za hrdinu zvolil Noa; „Batman“ Christian Bale přijal roli v historickém dramatu Exodus Ridleyho Scotta. Zahraje si Mojžíše. Kevin Reynolds (187 - Kód pro vraždu, Robin Hood: Král zbojníků) by měl přispět Vzkříšením o zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Kromě toho dojde i na očekávaná pokračování - rok 2014 přinese další příběhy X-Menů, Sin City a Hobita.