Nahniličko opět na scéně

Praha - Po dvouleté pauze, kterou si vyžádala mateřská dovolená herečky Marthy Issové, se vrací na jeviště Divadla Kalich komedie televizního moderátora a publicisty Jana Krause v režii Jiřího Ornesta s názvem Nahniličko aneb Poněkud dojatý. Obnovenou premiéru bude mít v pondělí 6. ledna.

Tento „dryják o třinácti obrazech“, za který je text označován, původně uvádělo od dubna 1995 Divadlo Na zábradlí, od října 2003 nalezlo přístřeší v Kalichu. Podle producenta Michala Kocourka i bezmála devatenáct let od premiéry stále plní hlediště. „Diváci se na toto představení dokonce rádi vracejí, pro spoustu z nich se stalo kultovním,“ uvedl.

Nahniličko se vrátí posíleno o novou hereckou tvář. K Janu Krausovi, Ivaně Chýlkové, Evě Holubové, Bohumilu Kleplovi a Marthě Issové se připojí Ján Sedal, známý z filmů či z jevišť brněnského HaDivadla a Dejvického divadla. Po Josefu Hrubém a Ladislavu Synkovi přebírá roli Třetího.

„Najít někoho nového k nám do party je moc těžké. Nahniličko je vlastně víc rodina než hra. Nejedná se o inscenaci standardního repertoáru, základem je spíše nehraní než hraní. Také jsme se za to s Jiřím Ornestem dočkali častého opovržení, ale dnes je všechno jinak,“ podotkl Kraus.

Nahniličko se řadí k nejúspěšnějším původním českým hrám, v roce premiéry jeho text odměnila Nadace Alfréda Radoka v anonymní soutěži druhou cenou. Kraus ho prý tehdy nepsal z nějakého „neutuchajícího uměleckého puzení“, ale z touhy zkusit si něco jiného.