Kino Lucerna otevře malý sál. Začne seriálem ČT

Praha - Býval to soukromý promítací sál Miloše Havla, kam zakladatel barrandovských ateliérů před sedmdesáti lety zval pouze své nejbližší přátele. Nyní se komorní sál v pražské Lucerně poprvé otevře veřejnosti. Upravené prostory nabídnou divákům přes padesát míst.

„Rozhodli jsme se asi před třemi lety, že bychom menší projekci potřebovali. Kinosál jsme se snažili vybudovat tak, aby zapadal do ducha Lucerny jako takové. Na stropě jsme použili segment z velkého sálu,“ říká vedoucí kina Bedřich Němec.

Na každé sedačce je dále portrét předního filmového tvůrce. Sedadel je zde 51, z toho pět dvojsedadel, která znázorňují známé filmové dvojice. Uprostřed první řady se pak symbolicky uvelebil někdejší spolumajitel Paláce Lucerna a zakladatel barrandovských ateliérů Miloš Havel, strýc prezidenta Václava Havla a vědce Ivana M. Havla.

Po znárodnění byl Havlův soukromý sál zrušen a prostory sloužily různým účelům. Nyní se po kompletní rekonstrukci vrátí k původnímu účelu. Zkušební projekce má staronový sál úspěšně za sebou, nyní vrcholí přípravy na slavnostní otevření devátého ledna.

Program začne úvodní částí nového seriálu České televize První republika, který může evokovat dobu vzniku kinosálu. Ostrý provoz začne od 13. ledna přehlídkou filmů Ingmara Bergmana.

Podívejte se na stránky Lucerny a také na video:

Lucerna otevírá komorní sál (zdroj: ČT24)