Jiří Hanke nabízí jeden pohled stokrát jinak

Praha - Třiadvacet let fotil každé ráno pohled z okna svého bytu, nyní snímky vydává knižně. Jiří Hanke představil sbírku fotografií Pohled z mého okna v pražské Leica Gallery. Bez nadsázky se dá říci, že svým způsobem fotograf zachytil dějiny, i když v rámci jedné ulice.

Pohledy Jiřího Hankeho (zdroj: ČT24)

„Fotografie mi umožňuje zaznamenávat vjemy, situace a setkání, které mě zaujaly, a jejím prostřednictvím lépe poznávat svět a lidi kolem sebe. Je to určitá deformace, nás fotografů, dívat se na svět hledáčkem kamery,“ říká fotograf.

Jiří Hanke se narodil 15. dubna 1944 v Kladně. V roce 1961 odmaturoval na jedenáctiletce, poté začal pracovat v kladenské pobočce Státní spořitelny. První fotografie začal publikovat během základní vojenské služby, v té době vystupoval také jako písničkář. V roce 1977 založil Malou galerii při tehdejší Státní spořitelně, dramaturgie galerie se postupně orientovala výhradně na fotografii. Od roku 2003 se plně věnuje fotografické a galerijní činnosti. Žije v Kladně, jeho žena Jiřina Hankeová je fotografka a výtvarnice.

Vydáno pod