Sněhové království vzniká v Pustevnách

Pustevny - Mezinárodní sochařské sympozium „Sněhové království“ se v Pustevnách v Beskydech bude konat již po šestnácté. Sněhová přehlídka se uskuteční v termínu od 11. do 26. ledna. Již v těchto dnech je však možné pozorovat umělce při práci, jejíž kvalitu následně ohodnotí odborná porota. Technické zázemí je připraveno tak, aby počasí příliš neovlivnilo průběh akce. Sněhové sochy mohou vytvářet týmy i jednotlivci. K dispozici mají celkem 20 kusů sněhových válců o průměru tři metry, tři metry mají i na výšku a váží 11 tun.

„I za mírné zimy jsme schopni sympozium pořádat. Již v minulosti jsme se naučili vyrábět pro sochaře technický led, který vydrží více než přírodní. Sochy se vyrábějí v tzv. ledové galerii, což je velkokapacitní stan, kde jsou díla chráněna před teplem. Mimo galerii je připraven i bohatý doprovodný program pro děti i dospělé,“ informuje spoluorganizátor sympozia Miroslav Hrabal.

Zajímavostí posledních ročníků je i speciální sekce určená pro základní a umělecké školy, jejichž žáci zde též mohou vyzkoušet své umění. Pro nejmenší diváky je připraven i bohatý doprovodný program (taneční vystoupení, rozhovory s tvůrci, soutěže pro děti, karaoke show) či moderovaný program s hudebním doprovodem.

„Na rozdíl od podobných akcí ve světě, zvláště v Číně, kde se jedná především o atrakci pro návštěvníky, bez ohledu na uměleckou hodnotu díla, my jsme vznikli jako sochařské sympozium, takže zveme především akademické sochaře, kteří tvoří skutečně umělecká díla. Nejlepší vyznání, kterého se nám dostalo, bylo od jednoho pána, který před sochou prohlásil: 'Hm, nevím, co to je, ale vypadá to dobře,'“ dodal Hrabal.

Sochařské sympozium v Pustevnách (zdroj: ČT24)
Vydáno pod