Jak dostat v reálném kapitalismu umění do veřejného prostoru?

Vetřelci a volavky aneb normalizační sochy a plastiky v (tehdejším) veřejném prostoru jsou předmětem stejnojmenné výstavy, kterou lze do 20. ledna navštívit v pražském Centru DOX. Doprovází ji program sestávající z komentovaných prohlídek, přednášek a diskusí vedených autorem projektu Pavlem Karousem. Část z nich můžete sledovat také v přímém přenosu na webu ČT24. Ve čtvrtek 16. ledna zprostředkoval živě přednášku a debatu o využití výtvarného umění ve veřejném prostoru v reálném kapitalismu. Záznam najdete v tomto článku.

ZÁZNAM přednášky a diskuse (zdroj: ČT24)

PROGRAM:

  • Přednáška „Výtvarné umění ve veřejném prostoru v Reálném kapitalismu“ - přednáší autor projektu a sochař Pavel Karous.
  • Veřejná diskuse „Jak dostat současné vizuální umění do veřejného prostoru dnes?“ Diskutují: Mgr. Denisa Václavová (kurátorka, teoretička umění ve veřejném prostoru), PhDr. Matěj Stropnický (místostarosta pro kulturu a památkovou péči Prahy 3), Mgr. Rostislav Koryčánek (teoretik architektury a urbanismu, přednáší na FaVU VUT v Brně); moderuje: Pavel Karous.

Kde: Centrum současného umění DOX, Poupětova 1, Praha 7. Vstup zdarma.

Záznamy dalších přenosů z Centra DOX, zejména pravidelných diskusních setkání novinářů a komentátorů u (S)tisku doby, najdete na následujícím odkazu: