Slunečný cirkus oslňuje svým uměním již třicet let

Londýn - Jubilejní třicátou sezonu zahájil slavný Cirque du Soleil v londýnské Royal Albert Hall. Kdysi alternativní pouliční umění se proměnilo ve světoznámou značku, která přitáhla do slavného londýnského divadla celebrity zábavního průmyslu z celého světa.

Cirque du Soleil (Sluneční cirkus) založili v roce 1984 dva pouliční umělci Guy Laliberté a Daniel Gauthier. Dnes cirkus sestává z několika souborů s pevným zázemím, ale čítá i soubory cestující po celém světě. Ústředí se nachází v Montrealu (Québec, Canada). V roce 2003 Gauthier společnost opustil, nyní ji vede Laliberté.

Cirque du Soleil je moderní cirkus, který kromě jednotlivých akrobatických čísel vkládá do představení působivý příběh. Vychází z tradice klasických cirkusů, nepoužívá ovšem ve svých vystoupeních zvířata, ale pouze lidské účinkující. Představení samotná obsahují prvky pouličních vystoupení, cirkusových představení, opery, baletu a rockové hudby. Ke každému představení je zvlášť složená působivá hudba, která je hrána naživo. Vynikají i velmi barevné a nápadité kostýmy, působivost pak doplňuje kreativní světelná show.

Cirque du Soleil vydal řadu DVD s představeními a soundtracků na CD; celovečerní film Alegría čerpající ze stejnojmenné živé show; a IMAXový film Journey of Man.

Jeden ze souborů zavítal i do České republiky. Poprvé se zde představil v roce 2007 v tehdejší Sazka aréně, kde předvedl představení Delirium. V roce 2010 přijel s jednou z nejstarších a nejúspěšnějších show Saltimbanco, ve které účinkuje i jeden český akrobat - Jakub Plšek. Roku 2012 v Praze představil show Alegría.

Cirque du Soleil zahájil třicátou sezonu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod