Jimmy Page – takový věk! Kdo by to řekl?

Londýn/Praha – Praotec hardrocku a jeden z nejlepších rockových kytaristů na světě Jimmy Page, člen bývalé skupiny Led Zeppelin, slaví sedmdesátiny. V anketě 100 nejlepších kytaristů všech dob časopisu Rolling Stone se vyšplhal na deváté místo. Jeho sólo v nejslavnější písni skupiny Led Zeppelin Stairway to Heaven vyhrálo hlasování čtenářů Guitar World.

„Pochopitelně je výborný kytarista, ale hlavně je kytarový myslitel. Velmi pečlivě vždy stavěl své party, které pak soustředěně nahrával ve studiu. Každá ta věc byla odstíněná a dá se říci, že zvláštní,“ zhodnotil Pageovo umění hudební publicista Ondřej Konrád.

Jimmy Page poprvé kytaru držel v ruce, když mu bylo 12 let. Zpočátku byl ovlivněn „rockabilly“ stylem. Jeho vzory byli kytaristé Scotty Moore a James Burton, kteří hráli na nahrávkách Elvise Presleyho, a Johnny Day, který hrál v The Everly Brothers. Nahrávka Baby Let’s Play House od Elvise patřila mezi jeho nejoblíbenější skladby. Další oblíbence nalezl mezi akustickými folkovými hudebníky, jako byli například Bert Jansch a John Renbourn. V bluesové hudbě ho oslovili Elmore James a B. B. King.

Jednou v noci ho John Gibb ze skupiny The Silhuettes požádal o spolupráci při nahrávaní několika skladeb ve studiu EMI. Jednou z jeho prvních studiových nahrávek byla skladba „Diamonds“ s Jetem Harrisem a Tonym Meehanem, která se na začátku roku 1963 dostala na první příčku žebříčku singlů v Británii.

Po několika nahrávkách se skupinami Carter-Lewis and the Southeners, Mike Hurt’s Group a Mickey Fin and the Blue Men se Jimmy rozhodl naplno věnovat práci studiového hudebníka. Jako studiový kytarista měl přezdívku „Little Jim“. V roce 1965 nahrál své první sólo, během kterého i zpíval.

Jimmy Page očima Ondřeje Konráda (zdroj: ČT24)

Kapela Led Zeppelin vznikla v roce 1968 a do svého rozpadu v roce 1980 vydala devět úspěšných a vysoce ceněných alb, přičemž Pageův přínos je neoddiskutovatelný. Součástí života Led Zeppelin byly také skandály, drogy a alkohol. Tehdy by asi nikdo nehádal, že Jimmy Page, koketující svého času také s okultismem a magií, dostane v roce 2005 od královny Alžběty titul důstojníka Řádu britského impéria za charitativní práci ve prospěch dětí v Brazílii.

V září 1980 zastavila triumfální let hardrockové vzducholodi tragická zpráva o úmrtí bubeníka Bonhama, jenž se opilý zadusil zvratky. V prosinci pak Led Zeppelin oznámili, že bez Bonhama nebudou pokračovat. Po rozpadu skupiny se její členové vydali na sólové dráhy. Page v roce 1982 nahrál soundtrack k filmu Death Wish II. Úspěšný návrat na pódium Jimmy zaznamenal v roce 1983 na koncertech s Arms Charity. Potom nahrál album s Royem Harperem a v roce 1984 s Robertem Plantem. Následovala spolupráce s The Firm, s Paulem Rodgersem, s The Rolling Stones i se Stephenem Stillsem.

Page a Plant se sešli v roce 1994 na albu No Quarter, které obsahovalo hlavně předělávky starších věcí Led Zeppelin. V roce 1998 vyšel jejich další společný projekt Walking into Clarksdale a v témže roce spolu v rámci turné The Guitar and Voice of Led Zeppelin vystoupili i v Praze. V prosinci 2007 se trojice muzikantů doplněná o bubeníka Jasona Bonhama, syna zesnulého Johna Bonhama, opět sešla a za obrovského zájmu fanoušků a médií odehrála dvouhodinový koncert.