Alšova galerie obohatila sbírky. Koupila Alexandra s Diogenem

Hluboká nad Vltavou - Alšova jihočeská galerie získala do sbírky flámského a holandského malířství 16. až 18. století nový exponát, obraz Alexandr a Diogenes od Lamberta Jacobsze, jehož díla se objevují v předních světových galeriích. Galerie obraz ihned vystavila.

„Galerie do nákupu obrazu investovala 275 tisíc korun, polovinu zaplatilo ministerstvo kultury ze svého grantového programu ISO pro nákup významných děl,“ uvedl ředitel galerie Aleš Seifert. Ročně galerie na nákup nových sbírkových předmětů vynaloží zhruba 1,1 milionu korun. Olej Alexandr a Diogenes koupila galerie loni od soukromého českého sběratele.

Ustup mi ze slunce

„Obraz zachycuje jednu ze známých scén z filozofova života. Alexandr Makedonský se při válečném tažení Řeckem setkal s Diogenem a vyzval ho, ať vysloví jakékoliv přání a to mu bude splněno. Ten mu prý odvětil: Ustup mi ze slunce,“ uvedl kurátor sbírek galerie Hynek Rulíšek.

„Obraz představuje velmi kvalitní, dobře řemeslně i umělecky zvládnutou práci, která sbírku bez všech pochyb obohatila,“ dodává Rulíšek. Malíř Jacobsz se narodil roku 1598 v Amsterodamu, působil v období takzvaného holandského zlatého věku. Zemřel při morové epidemii v pouhých 38 letech. Ve své tvorbě se zaměřoval převážně na figurální malbu.

Alšova galerie získala obraz Lamberta Jacobsze (zdroj: ČT24)

Expozice Flámského a holandského malířství se skládá ze tří částí: první tvoří díla z vlastních sbírek Alšovy jihočeské galerie, druhou zápůjčky z Národní galerie v Praze, třetí představuje dlouhodobá zápůjčka části sbírky Vlastislava Zátky.

Alšova jihočeská galerie patří k pěti největším ústavům svého druhu v Česku. Zahájila svou činnost v roce 1953. Jejím hlavním sídlem je jízdárna zámku v Hluboké nad Vltavou. Ve sbírkách soustřeďuje především rozsáhlou a proslulou kolekci gotického umění z jižních Čech a Šumavy. Je doplněna díly českého a evropského umění 16. až 19. století, mezi nimiž je i pozoruhodný soubor nizozemské malby. Na sbírku starého umění navazuje jak kvalitou, tak rozsahem významná kolekce českého moderního a současného umění.

Podívejte se na stránky galerie.