Nový sitcom ČT :D se s rodiči nemaže

Hrad ve stylu gotiky a podnikatelského baroka. A v něm příšerná zbohatlická rodinka, skupina přívětivých strašidel a nesmrtelný alchymista, který se marně snaží skoncovat se životem. Kdo koho víc vystraší? Jedno společné ale všechny postavy mají – chtějí bavit, především malé, ale i velké diváky. S Mazaly se poprvé seznámí 19. ledna na Déčku.

Po Špačkových v síti času tak ČT :D přichází s dalším původním seriálem. Žánrově jsou Mazalové sitcom, tedy o humor v nich jde až v první řadě. Děj je minimalistický, důraz se klade na dialogy a situační komiku. Nechybí ani „umělý“ smích.

Humorné napětí je založeno na soužití dvou naprosto opačných skupin – lidí a strašidel, kteří společně obývají starobylý hrad Oreb. Strašidla ovšem o několik staletí déle. A také na překvapení, že těmi příšernými a nesnesitelnými nejsou nadpřirozené bytosti, ale rodinka Mazalů.

K utiskovaným strašidlům patří ne zrovna nejstatečnější rytíř Theobald, který někdy doslova ztrácí hlavu, a věčně vystrašený vodník Dušička. Jejich představitelé si stejné postavy na obrazovkách České televize už zahráli – Pavel Kříž si brnění vyzkoušel v seriálu a filmu Ať žijí rytíři!, Luděk Sobota získává vodnické zkušenosti také v chystaném seriálu Neviditelní o vodnickém spiknutí v lidském světě. „Má sice hrníčky na ty své dušičky, ale žádné lidi netopí. Je hodný, asi jako jsem já,“ představil Dušičku Sobota.

Všem občas leze na nervy svou vševědoucností kouzelné zrcadlo Leopold (Miroslav Táborský) a na cimbuří hradu pochopitelně nemůže chybět bílá paní (Jana Bernášková). Nedobrovolně s nimi bydlí i alchymista Balone. „V 15. století jsem omylem vypil lektvar nesmrtelnosti a v každém díle vymýšlím způsob, jak se nesmrtelnosti zbavit,“ vysvětlil herecký představitel Baloneho Matouš Ruml.

Mazalové / Mahulena Bočanová, Radim Šlechta, Jan Hrušínský, Kateřina Bláhová
Zdroj: ČT24/ČT

Ovšem ještě otravnější než představa věčného života je rodinka Mazalů, která Oreb koupila a dost neomaleně se drží motta můj dům – můj hrad. „Hugo Mazal je člověk, který vidí smysl svého života v hromadění majetku a penězích, má nedostatek vkusu a rád má vše pod kontrolou,“ říká o hlavě zbohatlické rodinky Jan Hrušínský. V tom všem ho podporuje ctižádostivá manželka Růžena (Mahulena Bočanová) a daleko od stromu nepadly ani dvě nesnesitelné děti. Rozmazlený Hugo Mazal junior (Radim Šlechta) a sobecká Pavlínka (Kateřina Bláhová).

Z toho, že zvláště rodiče nejsou zrovna příkladným, natož výchovným vzorem, ale tvůrci obavy nemají. „Děti nejsou hloupé a různé dvojsmysly milují. Navíc všechny pohádkové příběhy s takovou nadsázkou v různých obměnách pracují. Co bychom jinak řekli na rodiče z Plaváčka, z Perníkové chaloupky nebo na macechu z Tří oříšků pro Popelku – myslím, že jde hlavně o tu nápravu hrdiny. A my dodáváme, že seriál je o tom, jak se strašidla snaží polidštit lidi,“ upozorňuje scenárista Rudolf Merkner.

Dokonce doufá, že spoustu zábavy si u seriálu užijí i rodiče, i když určen je především pro děti od 8 do 12 let. V režii Bořivoje Hořínka vzniklo celkem čtrnáct epizod, první odvysílá Déčko v neděli 19. ledna v 18:10.

Úvodní píseň k Mazalům složil Michal Hrůza (ano, kdo jiný):

POSLECHNĚTE SI úvodní píseň (zdroj: ČT24)