Na pražskou operní scénu se vrátil Wagnerův Tannhäuser

Praha - Dlouhotrvajícím potleskem odměnila zaplněná pražská Státní opera včerejší premiéru jedné z nejoblíbenějších a nejuváděnějších Wagnerových oper Tannhäuser. V titulní roli se představil švédský tenorista Daniel Frank. V budově Státní opery byl Tannhäuser nastudován naposledy před dvaceti lety, novou inscenací připomíná první scéna 200 let od Wagnerova narození a 130 let od jeho úmrtí.

V premiérovém obsazení dále vystoupili Dana Burešová (Alžběta), Jolana Fogašová (Venuše), Jiří Sulženko (Hermann Landgraf von Thüringen) nebo Svatopluk Sem (Wolfram von Eschenbach).

Premiéru opery v hudebním nastudování britsko-německého dirigenta a dlouholetého uměleckého spolupracovníka Státní opery Hilaryho Griffithse připravilo ještě bývalé vedení Státní opery. To bývalo některými odborníky kritizováno za úroveň uváděných děl. Nové vedení s ředitelkou spojených Opery Národního divadla a Státní opery Silvií Hroncovou, které nastoupilo loni 2. září, provedlo některé úpravy v obsazení. Za scénickou podobou nejnovější pražské inscenace Tannhäusera stojí lotyšský operní režisér Andrejs Žagars, který v minulé sezoně nastudoval ve Slovenském národním divadle v Bratislavě Wagnerova Lohengrina.

Další premiéra se uskuteční ve Státní opeře 14. ledna, nejbližší reprízy 23. ledna, 5. a 15. února, 2. března, 25. dubna a 25. května.

Richard Wagner spojil ve své romantické opeře Tannhäuser několik předloh a témat, které pojednávají o minnesängrovi Tannhäuserovi, zápasu pěvců na hradě Wartburgu a sv. Alžbětě Duryňské. Jedním ze základních motivů je kontrast čisté Alžbětiny lásky a lásky smyslné, reprezentované Venuší.

Tannhäuser patří k raným Wagnerovým operám. „Wagner napsal řadu opravdu skvělých melodií a jedny z nejlepších najdeme právě v Tannhäuserovi. Ta opera má nádhernou předehru a spoustu sborových čísel patřících mezi skladatelovu nejkvalitnější hudbu vůbec,“ podotkl dirigent Griffiths.

Pro české prostředí není bez zajímavosti, že jako zdroj inspirace na skladatele zapůsobil český hrad Střekov, který navštívil v červnu 1842. Samotnou kompozici opery Wagner započal v létě roku 1843 při svém pobytu v Teplicích. V Čechách byla opera hrána poprvé 25. listopadu 1854 ve Stavovském divadle pod taktovkou Františka Škroupa. Devět let po premiéře v Dražďanech, kde pod Wagnerovým vedením vystoupil v titulní roli český tenorista Josef Tichatschek.