Knihovny hledají, jak vyzrát na e-knihy

České Budějovice - Knihovny v Česku řeší problém, jak půjčovat elektronické knihy. Na rozdíl od případu tištěných svazků k tomu potřebují licenci vydavatele, kterou však získávají jen velmi obtížně. O novém systému se však již jedná.

Tištěné knihy v knihovnách, zdá se, zůstanou ještě dlouhou dobu. Elektronické jim zatím nemohou ani konkurovat. Jihočeská vědecká knihovna se marně snaží získat licenci k jejich půjčování už tři roky. Problémem je strach z nelegálního šíření kopií. „Tištěná kniha je velmi jednoduché zařízení, máte hardware i software v jednom. U elektronických knih to tak není,“ vysvětluje mluvčí prodejce eReading Martin Lipert.

Před zahájením půjčování e-knih je proto zapotřebí vyvinout program, který zabrání stahování knihy a omezí čtenáři dobu, kdy pro něj bude přístupná. Zatím si e-knížku může odnést domů pouze na vypůjčené čtečce. „Na těchto čtečkách máme díla, která jsou mimo autorský zákon, to znamená, že se jedná o autory převážně z devatenáctého a počátku dvacátého století,“ říká knihovnice Jihočeské vědecké knihovny Zuzana Hájková.

Zpřístupnění zdarma

Ve fondu má přes milion čtyři sta tisíc knih, časopisů a dalších dokumentů, elektronických jsou však jen čtyři tisíce. Jejich nabídka je navíc omezená, protože většinu z nich je možno si půjčit jen prezenčně na počítači. Knihovna proto začala jednat s distributorem o novém systému. „Podle prvních dohadů se bude jednat o zpřístupnění zdarma,“ prozradil mluvčí eReadingu Lipert. Jeden z největších prodejců elektronických knih v ČR již na podzim spustil vlastní půjčování e-knih.

Prodej elektronických knih v Česku výrazně roste, v loňském roce je jich prodalo zhruba půl milionu, zatímco v roce 2011 jenom 17 tisíc. Průměrná cena elektronických knih se v Česku dlouhodobě pohybuje kolem 145 korun s DPH. Průměrná cena e-knihy tedy představuje průměrně 60 procent ceny papírové knihy. Největšími prodejci elektronických knih jsou v ČR Kosmas, Palmknihy, Wooky a právě eReading.