Dům umění v Opavě uvádí Františka Drtikola

Opava - Dům umění v Opavě uvádí výstavu Františka Drtikola, prvního světově významného českého fotografa, který žil v letech 1883 až 1961. Prostřednictvím pigmentových a bromostříbrných kontaktů z originálních negativů výstavu připravil kurátor Vladimír Birgus.

Birgus vybíral z Drtikolova vrcholného období v letech 1923 až 1929, kdy umělec svým jedinečným způsobem reagoval na podněty avantgardních uměleckých směrů od kubismu, futurismu a expresionismu až po abstraktní umění. V té době často používal techniku úhlotisku.

„Podstatné je, že v jeho tvorbě rostl význam světelné modulace, těla modelek, občas i modelů, zachycoval někdy jen v detailech. Vznikly monumentálně jednoduché fotografie, přičemž významné místo měl v řadě snímků pohyb,“ uvedl kurátor Vladimír Birgus. Dynamické pózy modelek Drtikol zvýrazňoval pomocí napjatých lan, válcovitých tyčí, oblé tvary konfrontoval s ostrými hranami schodů, kvádrů a jiných geometrických dekorací.

„Zatímco dříve fotografoval ženy jako symbolické literární postavy, v představovaném období oslavoval antický ideál fyzického zdraví a oduševnělé krásy,“ říká Birgus. Doplnil, že stále významnější místo už zaujímala v umělcově tvorbě i erotika.

Fotograf, filozof, mystik a vizionář František Drtikol byl slavný už ve dvacátých letech minulého století. Později ale jeho dílo zůstalo na několik desetiletí zapomenuto a teprve dlouho po jeho smrti ho znalci začali oceňovat jako jeden z vrcholů české i světové fotografie.

Výstava, kterou spolu s městskou organizací OKO připravil Institut tvůrčí fotografie v čele s Vladimírem Birgusem, bude v opavské Pekařské ulici přístupná do 23. února.

V Domě umění natáčela redaktorka Helena Dohnalová:

Reportáž Heleny Dohnalové (zdroj: ČT24)