Kolik máte na kontě? Muriel a andělé jsou k mání v originále i novém vydání

Praha - Přiznivci tvorby Káji Saudka, pozor! V polovině února se draží slavný český komiks Muriel a andělé autorské dvojice Kája Saudek a Miloš Macourek. Nemáte-li na originál, najdete komiks od 22. ledna v knihkupectví. Nakladatelství Plus (Albatros) s odstupem několika let navazuje na úspěšné vydání alba Muriel a oranžová smrt v roce 2009, po němž se jen zaprášilo.

Kája Saudek a komiks Muriel a andělé (zdroj: ČT24)

Celý náklad byl tehdy rozprodán během jediného týdne. Zájem se očekává i u chystaného alba, které vyjde v limitovaném nákladu ve vázané úpravě. Bude už třetím návratem k Saudkovým komiksům - prvním počinem nakladatelství bylo v roce 2010 vydání Lipse Tulliana.

"Příběh Muriel a andělé zanechal na české komiksové scéně viditelnou stopu. Nikdy předtím ani potom u nás nevzniklo dílo, které by bylo svou progresivitou, ambiciózností a výtvarnou kvalitou zcela srovnatelné s tím nejzajímavějším, co se dělo v komiksově vyspělých zemích," upozornil na výjimečnost komiksu Tomáš Prokůpek, odborník na dějiny českého komiksu a autor doslovu v knize.

Poprvé byla krátká část z knihy Muriel a andělé otištěna jako upoutávka 1. srpna 1969 v Mladém světě a vyvolala mimořádný ohlas. Kvůli normalizaci celé album ale nakonec nevyšlo, až v roce 1991 v nakladatelství Comet. Saudek do komiksu zpracoval skutečné postavy z okruhu svých přátel a známých - inspirací pro Muriel mu byla tehdejší přítelkyně, herečka Olga Schoberová, jako hlavní padouch generál Xeron je zvěčněn Kájův bratr, fotograf Jan Saudek.

Projekt obohatil o jemnou sebeironii, prošpikoval ho řadou odkazů a děj vykreslil na netypický čtvercový formát, který mu nabízel nové kompoziční možnosti. V době otištění ukázky z Muriel a andělé dokončoval Saudek už i druhý díl z plánované řady, album Muriel a oranžová smrt, k dalšímu pokračování se již nikdy nedostal. 

K mání je i originál

Originál komiksu Muriel a andělé se bude v únoru dražit. Kompletní soubor 131 stran se bude vyvolávat za cenu šest milionů korun. Pokud se nenajde zájemce, soubor bude rozprodáván po jednotlivých listech. Celý komiks si budou moci zájemci prohlédnout v katalogu, který k aukci vyjde. Originály veřejnost uvidí na předaukční výstavě, která se uskuteční od 7. do 16. února v Topičově salonu v Praze. Aukce bude na stejném místě 16. února.

Originál komiksu Muriel a andělé
Zdroj: 1. Art Consulting/Kája Saudek, Miloš Macourek
Vydáno pod