Půvabné herečky už neruší. Opava hraje Dámského krejčího bez dam

Opava - Slezské divadlo v Opavě nastudovalo komedii francouzského dramatika Georgese Feydeaua Dámský krejčí, která pojednává o záletníkovi maskujícím své nevěry v roli dámského krejčího. Autor nechtěl, aby to byla obvyklá fraška plná nemravností, a tak vymyslel, že se bude hrát v čistě mužském obsazení. Slezské divadlo Opava to dodrželo.

Dámský krejčí v Opavě (zdroj: ČT24)

„Autor odmítal, aby jeho hra vyzněla jako salonní komedie, chtěl se vyhnout povrchnímu diváckému přijetí. Své hry totiž psal jako morality,“ vysvětlovala dramaturgyně opavské činohry Alžběta Matoušková. Feydeau, který napsal další úspěšné komedie jako Brouk v hlavě nebo Slečna od Maxima, dále toužil navázat na zlatý věk divadla, kdy všechny role hráli muži, na antické Řecko a alžbětinskou renesanci.

Nehrozí hádky a milostné problémy

„Rovněž věřil, že divadelní zkoušky budou v mužském kolektivu poklidnější a koncentrovanější, že nehrozí hádky a milostné problémy,“ uvedla dramaturgyně. Jak vysvětloval režisér představení Roman Groszmann, nepřítomnost půvabných hereček také měla zlepšit soustředění diváků na děj, o který hlavně jde.

K nápadu možná přispělo i to, že Feydeau napsal Dámského krejčího během vojenské služby ve Versailles. S vojáky prý hru také poprvé zkoušel. Po vojně ji prosadil v pařížském Théâtre de la Renaissance. Ředitel mu slíbil mužské obsazení, pak to ale zatrhl jako příliš velkou výstřednost, na kterou si netroufl. Zklamaný Feydeau okamžitě divadlo opustil.

Ze hry Dámský krejčí (Kostas Zerdaloglu jako Yvonna, Drahomír Ožana v roli Madame Aigreville a Michal Stalmach jako Moulineaux)
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

„Náš soubor autorovo přání vyslyšel a Dámského krejčího uvádí v mužském obsazení,“ doplnila Matoušková. Režisér Roman Groszmann obsadil do hlavních rolí Michala Stalmacha, Daniela Volného, Martina Táborského, Kostase Zerdalogu, Emanuela Křenka a další. Scénu a kostýmy navrhla Sylva Marková.

Další informace na stránkách divadla.