Kandidát na ministra Herman chce oživit projekt Kaplického knihovny

Praha - Slavný projekt nové budovy Národní knihovny od architekta Jana Kaplického není mrtvý a měl by být v Praze realizován. Lidovecký poslanec Daniel Herman, nominovaný na post ministra kultury, to uvedl v pořadu Hyde Park ČT. Prozradil, že je v současnosti v kontaktu s Eliškou Kaplicky, a naznačil, že budova by nemusela stát na Letné.

Daniel Herman v Hyde Parku (zdroj: ČT24)

„Úžasný projekt knihovny pana architekta Kaplického, od jehož úmrtí uplynulo pět roků, to není vůbec mrtvé. Tento projekt stojí za to v nějaké formě oživit,“ uvedl Herman. Stavba by podle něj měla v modifikované podobě vyrůst v Praze: „Nechci být konkrétnější, je to v prenatálním stadiu, ale je to výzva.“

Na piedestal Evropy

„Jsem rád, že hodně komunikuji s paní Eliškou Kaplicky o této myšlence, protože si myslím, že takovéto projekty jsou schopny Českou republiku vynést na piedestal Evropy, kam srdce Evropy patří,“ říká dále Herman. Vdova po Kaplickém zdědila jeho značku Future Systems a stojí v čele nadace, která má umožnit realizaci návrhů ceněného architekta.

Daniel Herman v ČT promluvil také o svých představách, jak spravovat resort, který zřejmě dostane na starost. Prioritou číslo jedna je vybudovat silný tým náměstků a ředitelů odborů. Jména však zatím sdělovat nebude vzhledem k tomu, že sám dosud nebyl jmenován. Dále hodlá přednostně připravit koncepci státní kulturní politiky, schválit nový památkový zákon, zpracovat návrh památkové péče pro rok 2015 a stabilizovat situaci v Národní galerii.

Finance: Evropa a mecenáši

Dlouhodobým cílem je mu finanční stabilizace ministerstva: „Kultura je podfinancovaná. Jsem velmi rád, že se nám podařilo včlenit do koaliční dohody jedno procento ze státního rozpočtu na kulturu. To bylo téma, které KDU-ČSL silně akcentovala už před volbami, a všichni předsedové potenciálních koaličních stran to podepsali.“

Daniel Herman
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Plánuje však hledat i mimorozpočtové zdroje, a to především z evropských fondů, ale také z mecenášství, které chce podporovat. „I v české společnosti jsou osobnosti, hlavně z podnikatelského světa, které nestojí o reklamu na billboardech a bannerech, ale opravdu chtějí pomoci něčemu, o čem jsou přesvědčeni,“ tvrdí Herman.

Podpora živého umění

Mezi své priority řadí i podporu živého umění. Právě jeho zástupci minulý rok hlasitě protestovali proti krácení příspěvků na kulturní dění. „Podpora živého umění je rozhodně jedna z priorit, a budu-li pověřen službou v tomto resortu, tak to budu jako prioritu zohledňovat,“ slibuje Herman. Ministerstvo kultury podle něj sice není resortem silovým, ale přesto je nejvlivnější. „Není silový ve smyslu ekonomické síly, ale je to resort, který oslovuje tvůrce veřejného mínění,“ uvažuje kandidát na ministra kultury.

Daniel Herman…

  • … se narodil 28. dubna 1963 v Českých Budějovicích. Nejprve studoval na Pedagogické fakultě v Českých Budějovicích, později absolvoval Cyrilometodějskou bohosloveckou fakultu v Litoměřicích.
  • Působil jako kněz v Táboře a okolí. Byl tajemníkem českobudějovického biskupa Miloslava Vlka, se kterým přešel po Vlkově jmenování arcibiskupem do Prahy. Působil také coby tiskový mluvčí České biskupské konference.
  • Svého času vedl Informační kancelář Ministerstva kultury nebo pražskou kancelář ekonoma Jana Švejnara, před vstupem do vrcholné politiky byl ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů.
  • Členem KDU-ČSL se stal loni v květnu, v říjnových volbách byl jako lídr pražské kandidátky KDU-ČSL zvolen do Poslanecké sněmovny.