Strach vs. Sandra Bullocková. Začíná Short!

Praha – V kině Světozor začíná devátý ročník festivalu krátkých filmů. Až do neděle můžete vidět celkem 65 nejzajímavějších krátkých snímků z celého světa. Českým favoritem je film Martina Krejčího Strach s Adamem Mišíkem v hlavní roli. Mezi zahraničními vyniká Aningaaq, který prozradí, s kým telefonovala Sandra Bullocková v ceněné Gravitaci.

Letošní nabídku tvoří filmy z celého světa. „Reprezentují čtrnáct zemí, osmnáct osobitých filmařských přístupů a dokazují, jak žánrově pestrý, vtipný, poetický i dramatický dokáže film být. A jsou, myslím, i odpovědí na otázku, v čem jsou krátké filmy výjimečné oproti těm celovečerním,“ říká programový ředitel festivalu Karel Spěšný.

Program přináší třeba ódu na vodní sporty Plavec, výherce ceny Britské filmové a televizní akademie, dále Denise Lavanta, herce známého z loňského festivalového hitu Holy Motors jako kovboje, který je Unaven být krásným, nebo odhalení, s kým si přes vysílačku povídá Sandra Bullocková ve filmu Gravitace. Krátký film Aningaaq, doplňující film známého režiséra Alfonse Cuaróna, natočil jeho syn Jonas Cuarón.

Karel Spěšný: České filmy jsou nerozcvičené (zdroj: ČT24)

Pozoruhodné jsou i sekce prezentující tvorbu australské skupiny filmařů tvořící pod názvem Blue Tongue Films nebo Polish Shorts, kteří uvedou pět krátkých filmů z posledních čtyř let, které reprezentovaly polskou produkci na mezinárodních festivalech. Brutal Relax Show pak nabídne půlnoční filmy, program pro diváky se zálibou v hororu a šílenství.

Domácí produkce bývá obvykle zastoupena studentskými filmy. Letos se kromě filmů natočených na pražské FAMU a písecké FAMO představí také hudební klip Jakuba Šmída nebo nový krátký film Martina Krejčího Strach s mladým Adamem Mišíkem v hlavní roli, které vynikly na zahraničních přehlídkách.

Podívejte se na stránky festivalu.

Upoutávka na festival: