GASK a NG v roce 2014: Obě galerie se věnují hlavně sobě

Kutná Hora - Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře (GASK) již zveřejnila program na rok 2014: hlavní událostí sezony bude obnova stálé expozice. Své plány představila i Národní galerie v Praze (NG), která se chce věnovat hlavně své vlastní historii.

GASK si loni prohlédlo 16 tisíc lidí, což je mnohem méně než v roce 2012, kdy galerií prošlo 72 tisíc návštěvníků. Předloňský rok byl však mimořádný kvůli výstavě Europa Jagellonica. 

"Důvodem rekordní návštěvnosti v roce 2012 byla návštěvnicky maximálně úspěšná výstava Europa Jagellonica. Jednalo se o projekt, který vzhledem ke svému rozsahu a finanční náročnosti není možné opakovat každý rok," říká Petra Bartušková z galerie. Europa Jagellonica byla česko-německo-polským projektem, který představil Jagellonce jako evropskou dynastii s výrazným dopadem na umění a kulturu (více zde).

Loni se galerie zaměřila na současné umění. Uspořádala třeba výstavu umělců, kteří odkazují k dílu svérázného českého fotografa Miroslava Tichého. Projekt Obrazy za obrazy (s podtitulem Umělci Tichému - Tichý umělcům) představil sbírku z nadace Tichý oceán, kterou založil švýcarský sběratel Roman Buxbaum (více zde).

Letos galerie zpřístupní veřejnosti výstavu nazvanou Z rodinného alba, představující výtvarný odbor Umělecké besedy od 20. do 40. let 20. století ze sbírek GASK a Krajské galerie ve Zlíně. Připraven je projekt Figurama, jenž mapuje aktuální figurální tvorbu na vysokých uměleckých školách doma i v zahraničí. V severním křídle Jezuitské koleje bude představen slovenský zakladatel konceptuálního umění Július Koller.

  • Hlavní událostí letošní sezony bude obnova stálé expozice. Nově by měla obývat jak původní první patro, tak i levé křídlo výstavních prostor ve druhém patře. „Koncept nové stálé expozice pracuje s myšlenkovým rozpoložením umělce a zároveň s jeho vnitřní představivostí a postavením ve společnosti, ve které žil,“ uvedla Bartušková.

Středočeský kraj letos pro galerii vyčlenil dva miliony korun na investice. GASK je druhou největší galerií v Česku, v areálu bývalé Jezuitské koleje funguje od května 2010. Další informace na stránkách galerie.

Veletržní palác si připomene požár

Program na rok 2014 již zveřejnil také Veletržní palác v Praze, který si letos připomene výročí ničivého požáru před 40 lety. K tomuto tématu Národní galerie zahájí v březnu sérii tří výstav pod společným názvem Příběh Veletržního paláce: 1928, 1974, 2014. Galerie chystá několik kulatých stolů a konferencí, prostor dostane i architekt Miroslav Masák, který se podílel na rekonstrukci vyhořelého Veletržního paláce.

  • Budova Veletržního paláce byla původně určená pro konání veletrhů, později byla sídlem podniků zahraničního obchodu. Dne 14. srpna 1974 byla téměř zničena obrovským požárem, jehož likvidace trvala do 20. srpna. Škoda, kterou největší požár v moderní historii Prahy způsobil, byla vyčíslena na 224 milionů korun (více zde).

NG v roce 2014 dále připraví výstavu Vivat musica!, která ukáže, jak se v průběhu více než pěti století proměňoval vztah hudby a výtvarného umění. Budou zde zastoupena díla J. V. Myslbeka, J. Mánesa, E. Filly, F. Kupky, G. Braqua či P. Picassa. V Salmovském paláci bude od května výstava o vlivu japonismu na české umění a podzim patří ve Valdštejnské jízdárně projektu Otevři zahradu rajskou. Benediktini v srdci Evropy.

Kromě výstav budou letos otevřeny i dvě stálé expozice: na jaře bude znovuotevřena stálá expozice Sbírky orientálního umění v paláci Kinských a na podzim se připravuje slavnostní otevření expozice umění 19. století v Salmovském paláci. Více na webu galerie.

Stálé expozice a výstavy pořádané NG v Praze ve vlastních objektech navštívilo v loňském roce přes 386 tisíc návštěvníků (více zde).