Slovácké divadlo zatluče poslední hřebíček do kultury. Pohřeb bude!

Uherské Hradiště - "Zinscenujeme váš pohřeb přímo na našem jevišti", slibuje Slovácké divadlo. Nabídka platí od 18. ledna, kdy divadelní scéna v Uherském Hradišti uvede ve světové premiéře hru Pohřbívání aneb Zítra se bude pohřbívat všude. Groteska nejen o stavu kultury v Čechách si nebere servítky před neschopnými politiky, ale nešetří ani divadelníky samotné.

Velmi černá komedie odkazující ve svém názvu na jásavou budovatelskou píseň s textem Pavla Kohouta se odehrává v jednom oblastním divadle, kde se finanční krizi a krizi v kultuře rozhodnou vyřešit jednoduše – lze přece hrát divadlo i bez herců. Nejsou už v divadle potřební, jejich místa zaujmou zbylí zaměstnanci divadla a úředníci magistrátu.

Co bude takto vytvořený „soubor“ hrát? Primátor města se rozhodne využít divadlo pro svou předvolební kampaň. Sepíše hru s názvem Pohřbívání a jeho nový podnikatelský záměr „Zinscenujeme váš pohřeb přímo na našem jevišti“ dostává zelenou. Hlavní role v prvním „představení“ připadne mrtvému bezvýznamnéhu herci, který má být na výslovnou žádost jeho manželky, taktéž herečky, jako první pohřben přímo na jevišti.

Pohřbívání / Kamil Pulec, Andrea Nakládalová
Zdroj: Zdeněk Němec/ČTK

„Když jsem hru psala, myslela jsem si, že některé věci a absurdity zůstanou jen v mé fantazii, ale bohužel se nyní dějí,“ obává se autorka Pohřbívání Blanka Fišerová. Slovácké divadlo mělo jediné z českých scén, jimž svou hru nabídla, odvahu inscenaci nastudovat.

„Když jsem hru dostal poprvé do ruky, tak jsem zajásal, protože je vlastně výsledkem marasmu, který kolem nás vzniká od počátku sametu,“ souhlasí se slovy autorky režisér Igor Stránský. Nechce, aby Slovácké divadlo bylo jen místem, kde se diváci baví, ale mělo by upozorňovat i na horká témata. Scéna samotná se loni dostala kvůli nejasnému financování do situace, kdy řešila svou budoucnost. Objevil se i nápad na jeho zrušení.

Text napsaný přede dvěma lety reaguje v komickém žánru na současný stav české kulturní scény. Může umění dělat každý? Můžeme na umění uplatňovat ekonomická měřítka? Obejdeme se jako společnost bez kultury? ptá se. Strefuje se ale i do rozličných divadelních manýr, jež jsou všem hercům moc dobře známé.

Pohřbívání / Kamil Pulec, Josef Kubánik
Zdroj: Zdeněk Němec/ČTK

Fišerová se ale vymezuje vůči tomu, aby její hra byla vnímána pouze jako kritika. „Hra je psána jako komedie, která se v určitém místě zlomí. Zajímá mne, zda lidé pochopí, že nejde o snahu bezhlavě kritizovat a ukazovat prstem, ale spíše upozornit na to, že tento stav, o kterém hra pojednává, můžeme kdykoliv změnit,“ podotkla.

Na rozdíl od fiktivního divadla diváci na scéně Slováckého divadla uvidí skutečné herce: Petra Čagánka, Terezu Novotnou, Kamila Pulce či Josefa Kubáníka. V reprízách budou pohřbívat 20., 21., 23. a 30. ledna.