Mladý Frankenstein paroduje černobílé horory

Brno - Zelená zrůda profesora Frankensteina plnila hororové příběhy již v 19. století. Brněnské městské divadlo nyní nabízí v české premiéře muzikálové představení Mladý Frankenstein, které paroduje klasické černobílé horory ze stříbrných pláten dvacátých let minulého století.

„Celý muzikál je napsaný ve swingovém duchu, ale protože se částečně odehrává v Transylvánii, tak jsou tam i prvky maďarské, bavorské, tyrolské, rumunské a možná i trošku české,“ upozornil režisér představení Petr Gazdík. Oproti americkému originálu, který se na prkna dostal poprvé v roce 2007, má česká verze trochu odlišné choreografie.

Barevný muzikál je sice parodií, herci jej ale musí ztvárnit jako nejvážnější představení. „Musí se hrát velmi opravdově, jako kdybyste skoro hráli hororový příběh, a čím víc doopravdy ho hrajete, tím víc z toho vyniká ta absurdita a samotný vtip,“ říká Gazdík.

Autory broadwayského muzikálu jsou Thomas Meehan a Mel Brooks. V brněnském představení se v hlavní roli monstra představil Karel Škarka. „Příprava masky byla velmi náročná, paní maskérka udělala obrovský kus práce, že se to vlastně povedlo až na několikátý pokus, aby se to chytlo,“ přiznal Škarka, který chodí do maskérny hodinu a půl před představením, aby se změnil v zelenou zrůdu.

Podívejte se na stránky divadla

Postava doktora Viktora Frankensteina…

  • … se poprvé objevila na počátku 19. století, kdy ji do svého románu umístila Mary Shelleyová, druhá manželka slavného anglického básníka Percy Bysshe Shelleyho. Text společně sepsali na dovolené u dalšího básníka George Gordona Byrona.
  • Kniha vyšla nejprve anonymně.
  • Mezi časté omyly patří myšlenka, že Frankenstein je jméno netvora, nikoliv jeho stvořitele. Původní text postavu monstra líčí poměrně citlivě v duchu tehdejšího romantismu: zelená zrůda je tak schopná lítosti nebo dojetí.
  • Celý příběh je vyprávěný v ich formě, jen vypravěči se mění. Ve filmu se vědec Frankenstein objevil poprvé v roce 1910 coby krátký film. Od té doby bylo toto téma zpracováno nesčetněkrát v literatuře, filmu i na divadle.