Zámeček Schlaraffia památkou nebude. Majitel může bourat

Jablonec nad Nisou - Bývalému sídlu pánského spolku Schlaraffia v Jablonci nad Nisou hrozí demolice. Ministerstvo kultury zamítlo žádost o zapsání tohoto objektu na seznam kulturních památek. Majitel tak může pozoruhodnou památku zbořit. Podle ministerstva budova nebyla prohlášena za kulturní památku hlavně kvůli velmi špatnému technickému stavu. Některé konstrukce zámečku se již zřítily, jiné jsou v dezolátním stavu.

V těsné blízkosti zámečku se nachází komplex firmy Malina-Safety, která je rovněž majitelem Schlaraffie. V roce 2008 se vedení společnosti s tehdejšími radními dohodlo na obnově zámečku, který se měl stát součástí nového obchodního a výrobního centra. K rekonstrukci však nakonec nedošlo.

Přimět majitele k opravě zámečku se snažili památkáři i město. Radnice dokonce ze svého zaplatila studii využití za 100 tisíc korun. Vše zkrachovalo na nezájmu vlastníka, který po několika setkáních přestal úplně komunikovat.

„Už tady není veřejný zájem, ten padl rozhodnutím ministerstva kultury. Tady jiná cesta ze strany města není,“ říká k tomu mluvčí města Markéta Hozová.

„Tady máme autentickou památku s příběhem. Myslím si, že je naprosto absurdní a ostudné, že se má nechat spadnout,“ zlobí se galerista Jan Strnad.

Zámeček u autobusového nádraží byl postaven v roce 1908 a jako sídlo jednoho z klubů Schlaraffie byl výjimečný, protože obvykle si toto sdružení svá sídla pronajímalo nebo upravovalo některé budovy. Ve Schlaraffii se scházela pánská společnost a lépe situované vrstvy. Základními hodnotami, jež tato pánská organizace vyznávala, byly přátelství, umění a humor. Sdružovaly se v ní osobnosti, které se společně zasazovaly o realizaci všeobecně prospěšných projektů a také je finančně podporovaly.

Vyjádření majitele Schlaraffie se České televizi nepodařilo získat. Firma Malina Safety pouze odkázala na kontaktní formulář na webu. Na dotaz dosud nikdo neodpověděl.