Má intelektuál ještě co servírovat?

Brno - Naše chyby jsou chyby těch, kteří tu byli před námi… Co se stane s akademikem poté, co dostane moc? Kdo je intelektuál a jak se mu daří ve veřejném prostoru? Brněnské Divadlo Feste vše sleduje v příběhu, který se překvapivě odehrává v oblasti gastronomie.

Kupci hvězd nabízí jeden z možných scénářů, jak by to dopadlo, kdyby se intelektuál dostal do čela společnosti a vedl ji podle svých představ. Inspiraci našli tvůrci v moderní historii, jen místo půdy parlamentu zasadili příběh do jídelny. „Vidíme dva akademiky, kteří nespokojeni s tím, co kuchyně distribuuje, provedou minirevoluci a z pozice strávníků, těch, kterým je servírováno, se kvůli své nespokojenosti dostanou do pozice těch, kteří servírují,“ prozradil režisér inscenace Jiří Honzírek (je také jejím autorem společně s Tomáše Sýkorou a Petrem Maškou). 

Hra vychází z knihy esejů Intelektuál ve veřejném prostoru (Academia, 2012), do níž přispěli třeba filozof Václav Bělohradský, filozof a geolog Václav Cílek, novinář a spisovatel Karel Hvížďala nebo socioložka Jiřina Šiklová. Ve svých příspěvcích odpovídají na otázku, kdo je intelektuál a proč by ho společnost mohla potřebovat.

Autoři divadelního textu citují krátké úryvky a vytváří s nimi a kolem nich svět lidí, kteří nikým nevolení ovlivňují život společnosti víc než politici. Kromě citací se v inscenaci objeví také parafráze vánočního poselství prezidenta Miloše Zemana a novoročního projevu Václava Havla z roku 1990.

Kupci hvězd - brněnská hra o intelektuálech (zdroj: ČT24)

„Zabývá se vyprázdněností a nepotřebností intelektuálních elit, lidí, kteří jsou v podstatě šedou eminencí společenského intelektuálního podhoubí,“ dodává herec Lukáš Černoch, který se na jevišti objeví společně s Miroslavem Sýkorou. 

Divadlo Feste se politickými a společenskými tématy zabývá už sedm let. Na programu má hry o české grantové politice (Hodní, zlí & dotovaní), problematice domácího násilí (Dealeři fyzické lásky) či antické drama o jedné z nejrozporuplnějších kapitol moderních českých dějin (Dr. Emil Hácha aneb Já na Háchu, Hácha na mě). Pro novou sezonu připravuje mimo jiné dokumentární inscenaci o exekucích. 

Kupce hvězd poprvé představí na vyprodané premiéře 22. ledna. První repríza je plánována na 3. února.