Festival japonského filmu otevře Čáslavská, Hašek i Šporcl

Praha - Co mají s Japonskem společného Věra Čáslavská, Dominik Hašek nebo Pavel Šporcl? Slavná gymnastka a neméně populární hokejový brankář jsou symboly českých olympijských úspěchů v Japonsku a houslista Šporcl je velvyslancem dobré vůle pro Rok výměny mezi zeměmi visegrádské čtyřky a Japonskem. Všichni tři pak v pražském kině Lucerna dnes večer otevřou sedmý ročník festivalu japonského filmu a kultury Eigasai, který potrvá do 28. ledna a uvede šestnáct celovečerních snímků i řadu doprovodných akcí.

„Primárním cílem našeho festivalu není prezentovat nejžhavější novinky, které se i bez našeho přispění na mnohdy bezradné konzumenty valí ze všech stran, ale především běžnému přemýšlivému divákovi poskytovat záchytné body, jež by mu pomohly v oceánu japonské kinematografie a kultury vůbec se smysluplně orientovat,“ charakterizují dramaturgii festivalu organizátoři.

Letošní již sedmý ročník festivalu japonského filmu a kultury Eigasai vedle filmů nabídne i zajímavý doprovodný program, ve kterém nechybí japonské divadlo, hudební happening s bubny, dílny tradičních japonských výtvarných disciplín či trénink bojových umění nindžů. Jádro programu tvoří dva vyhraněné tematické okruhy – a sice Shinobi (ninja) a jeho obraz v japonském filmu (od kultovní klasiky po animovanou tvorbu) a Olympijské Japonsko, Japonci a sport (od uměleckých dokumentů po originální komedie).

Festival japonského filmu a kultury / Eigasai 22. 1. - 28. 1. 2014 Praha
Zdroj: ČT24/Eigasai

Druhé z témat bylo zvoleno především v souvislosti s padesátým výročím legendární tokijské olympiády v r. 1964, jedné ze zásadních přelomových událostí v dějinách poválečného Japonska.

Podrobný program festivalu naleznete zde.

Jednotícím mottem pro letošek je slogan: „Vykročme vstříc nepravděpodobnému“, takže filmy zařazené do programu se z různých úhlů zabývají mimořádnými schopnostmi lidí. K vidění bude i japonský dokument Tokijská olympiáda, který obsahuje i záznam legendárního výstupu Věry Čáslavské na kladině.

Festival japonského filmu a kultury / Eigasai 22. 1. - 28. 1. 2014 Praha
Zdroj: ČT24/Eigasai

Ředitel festivalu Robin Šóen Heřman v rozhovoru pro Český rozhlas uvedl, že v Japonsku bývá uváděno víc domácích filmů než zahraničních. Například za loňský rok tam bylo natočeno okolo 400 filmů, což je dlouhodobý průměr, to lze kvalifikovat jako značný úspěch filmovému průmyslu v Japonsku.