První hvězda 21. Febiofestu: Ta z Nesmrtelné tety

Praha - Filmový festival Febiofest ohlásil první hvězdu 21. ročníku - Barboru Bobuľovou. Českým divákům je asi spíš známější její role v pohádce Nesmrtelná teta než slovenská herečka sama, ale to chce festival změnit. Čas na to má od 20. do 28. března, kdy se v Praze koná jeho hlavní část. Tradičně pak ozvěny Febiofestu dolehnou i do regionů.

Bobuľová (*1974) dobyla především Itálii, kde od 90. let žije a kde posbírala takřka všechny důležité ceny italského filmu: Davida di Donatella či Stříbrnou stuhu od kritiků. Febiofest sestaví poctu právě z její tamější filmografie.   

První velkou roli dostala Bobuľová ve filmu Marca Bellocchia Princ Homburg (1997) a prorazila především filmem Ferzana Özpeteka Svaté srdce (2005). Hrála ve filmech Paola Genoveseho Nedospělí (2011), či Ivana De Mattea Na hraně (2012). V televizním filmu o Coco Chanel se o roli této módní ikony podělila se Shirley MacLaine.

Barbora Bobuľová v roli princezny v pohádce Zdeňka Zelenky Nesmrtelná teta (1993)
Zdroj: ČT24/ČT

Z další programové nabídky organizátoři prozradili, že filmy budou opět rozděleny do sekcí podle zemí - americké, slovenské nebo balkánské. Přibude souhrnná přehlídka severské kinematografie. „Čeští diváci neobyčejně oceňují severský smysl pro humor,“ očekávají pořadatelé, že obecenstvo novinka potěší.

Vrcholem severské přehlídky mají být dva snímky, které vznikly s přispěním České teleivze. Finsko-česká koprodukce Láska, soudruhu! (ČT ji zmiňuje pod názvem Srpnoví pošetilci) režisérky Taru Mäkeläové je milostným příběhem o emigraci. V hlavních rolích Miroslav Etzler a oblíbená herečka Akiho Kaurismäkiho Kati Outinenová, již mohli nedávno čeští diváci vidět ve filmu Klauni po boku Jiřího Lábuse a Oldřicha Kaisera. Česko-norský Detektiv Down od režiséra Kurzu negativního myšlení Barda Breiena vypráví o soukromém očku s Downovým syndromem. Oba režiséři by se měli také účastnit diskusního panelu o koprodukcích. 

21. ročník Febiofestu se uskuteční od 20. do 28. března v multikině Cinestar Anděl. Následně uvede výběr z programu od 31. března do 17. dubna ve všech krajích. Do chodu festivalu se mohou opět zapojit i filmoví příznivci - jako členové poroty diváků. Navíc letos může jakýkoli fanoušek natočit na mobilní telefon nebo tablet krátký film a poslat jej do 15. února Febiofestu. „Chceme aby ty nejlepší filmy postoupily do finále, kde bychom pro finalisty chtěli udělat workshop se zahraničními hosty,“ naznačil programový ředitel Štefan Uhrík, co festival se snímky zamýšlí. 

Do letošního ročníku vstupuje Febiofest pod novým majitelem. Zakladel Fero Fenič loni projekt prodal společnosti Mezinárodní filmový festival Praha. Zůstává ale pořád ve funkci čestného prezidenta. „Snažím se mluvit do všeho, do čeho se dá, myslím, že je tím někdy moc netěším, ale dává mi to konečně možnost jakéhosi nadhledu,“ okomentoval svou novou roli.

Febiofest se připravuje na 21. ročník (zdroj: ČT24)
Vydáno pod