Volrábův Barevný neklid vystupuje ze stěn Veletržního paláce

Praha - Národní galerie na výstavě nazvané Barevný neklid, která zdobí 5. patro Veletržního paláce, připomíná dílo předčasně zesnulého malíře Rudolfa Volrába. Výstava a doprovodná publikace jsou prvním retrospektivním shrnutím umělcovy tvorby. Představují Rudolfa Volrába jako sebevědomého a progresivního autora, kterému právem patří důležité místo v příběhu českých dějin umění.

Kurátorka Helena Musilová: Volráb byl samorost (zdroj: ČT24)

Výtvarník za svůj krátký život, bylo mu 36 let, když nešťastně vypadl z okna, dospěl v obsáhlém souboru kreseb, obrazů a objektů z let 1966–1969 k originálnímu řešení práce s tvarem a barvou. „Nečekaně barevná, provokující díla plná vnitřní dynamiky a pohybu odkazují k fascinaci a téměř obsesivnímu ohledávání těla a jeho detailů, často převedených do univerzálně srozumitelných symbolů, jež lze chápat jako autorovu reflexi archetypální duality mužského a ženského principu,“ říká spolukurátorka výstavy Helena Musilová.

„Od roku 1967 vzniká řada radikálně barevných obrazů a kreseb, v nichž jsou lidské tělo či jeho část proměněny v téměř amorfní strukturu, vířící nijak nedefinovaným prostorem. Hlavně v kresbách je možné sledovat nekonečnou proměnu figury. Volráb se postupně vyvazoval z dvourozměrné plochy obrazu a otevřel díla do prostoru. Figura v nich zůstává přítomná už jenom v latentní podobě, nicméně přesto právě tyto práce mají silný fyzický charakter,“ doplňuje druhý kurátor Jaroslav Bárta.

Rudolf Volráb 1933–1969 / Barevný neklid - Výstava se koná ve Veletržním paláci, 5. patro – ochoz, 24. 01. 2014 - 25. 05. 2014. Výstava je pořádána ve spolupráci se studiem Bárta&Bárta, Lomnice nad Popelkou.