Ostravští filharmonici místní skladatele nepřehlíží

Ostrava - Janáčkova filharmonie do repertoáru probíhající sezony zařadila díla českých místních hudebních skladatelů. Nově nastudovala klarinetový koncert pro klarinet a orchestr Rudolfa Kubína, který patřil k největším hudebním osobnostem Ostravska.

Janáčkova filharmonie hraje Kubína (zdroj: ČT24)

Kubínův koncert není často hraná skladba, přestože je velmi kvalitní, ovšem zároveň i složitá. Vznikla v období druhé světové války. Jako sólista ji zahraje člen Janáčkovy filharmonie Daniel Svoboda. „Ten klarinetový part je hodně náročný. Klade na hráče neskutečné technické nároky. Kubín využívá opravdu všech poloh klarinetu, těch nejvyšších i nejnižších,“ upozorňuje klarinetista.

Rudolf Kubín je považovaný za jednoho z nejznámějších ostravských hudebních skladatelů. Podílel se na založení nynější Janáčkovy filharmonie i ostravské konzervatoře, kde působil jako ředitel.

„Jako skladatel tvořil hudbu vážnou, tedy symfonie, koncerty, symfonické básně, psal taky hudbu, řekněme, polovážnou, populární. Napsal řadu operet, nejznámější je Děvčátko z kolonie nebo Pasekáři, což byl v té době obrovský hit,“ připomíná skladatel Milan Báchorek, jeden z prvních studentů Rudolfa Kubína.

V průběhu celého roku ostravská Janáčkova filharmonie zahraje na každém větším koncertu skladu od jiného ostravského skladatele.