Slastné Tutti colori Ivana Ouhela

Obdivovatelé Ivana Ouhela, tohoto významného českého tvůrce, spoluzakladatele Volného seskupení 12/15 Pozdě, ale přece, mají v těchto dnech možnost spatřit autorovu novou výstavu, sestavenou převážně z nových realizací, v roudnické Galerii moderního umění. Výstava Tutti colori, která bude posléze reprízována ve Wortnerově domě v Českých Budějovicích, potvrzuje nezpochybnitelné Ouhelovo místo v čele pelotonu autorů moderní české tvorby, které jako výrazný kolorista od konce sedmdesátých let po boku dalších významných tvůrců (Sopko, Slavík, Načeradský, Novák…) zaujímá.

Autorův typický rukopis vítá diváka v až komorním prostoru roudnické galerie, kde střídmá a přehledná instalace Aleny Potůčkové nabízí oku i duchu příjemné kombinace ouhelovských velkých formátů. Je slastné sledovat autorovu tvůrčí svobodu, stále zářivější barevnost, některé novější prvky v křehkém až ornamentálním vyznění, které vnikají do zásadních kompozic a harmonicky je doplňují.

Názvy jednotlivých děl pak potvrzují a zdůrazňují apelativní sdělení a působení – viz série Geometrie a světlo. Energií překypují Spodní proudy či Obrácený proud nebo Vír. Typickým, kontinuitu autorovy tvorby potvrzujícím dílem je Psaníčko, vnášející do expozice jistotu i humor. Převažující apoteóza a analýza přírodních dějů a procesů, umocněná ouhelovskou zkratkou, barevností a filtrovaná abstrahujícím nadhledem nás zaujme u Oblohy či Větru. Až něžným vybídnutím ke klidnému meditování je s drobným a půvabným detailem pracující Těkání.

K výstavě galerie vydala dobře vytištěný barevný katalog s reprodukcemi takřka všech vystavených děl a s texty kurátorky a autorky prezentace Aleny Potůčkové a Hynka Rulíška, které přibližují vývoj autorovy tvorby a zasazují ji do kontextu společenského vývoje (možná v letech sedmdesátých i závoje). Přesná analýza Ouhelova významu končí u Potůčkové nádherným finále, které si dovolím ocitovat: V nás divácích pak pěstuje úctu k přebývání ve světě, v němž se odehrávají věčné děje koloběhu přírody a lidské účasti v něm. Přemýšlení o konfliktech i smíru se odívá do nehledané osobité krásy, která nám pomáhá žít.

Výstava, která je dostupná i pražskou železniční předměstskou dopravou, je výtečným zahájením nové výstavní sezony v Čechách. Je luxusním aperitivem, který vás naladí k dobrému výstavnímu roku. Neváhejte, výlet stojí za to!

IVAN OUHEL / TUTTI COLORI. Kdy a kde: Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem, Očkova 5; otevřeno denně mimo pondělí 10:00-12:00 a 13:00–17:00 hodin. Výstava potrvá do 16. února.

Vydáno pod