Exotická krnovská synagoga byla opravena

Ostrava - Vzácná krnovská synagoga byla nákladně a kvalitně opravena a stane se jedním z nových center židovské kultury v Česku. Rekonstrukce, která památce vrátila vzhled z roku 1871, se uskutečnila díky projektu Deset hvězd. Synagoga má novou fasádu i interiér, který je inspirován stavbami sefardských Židů ze Španělska.

Projekt Deset hvězd pomáhá na deseti místech v zemi k obnově bývalých židovských center, jejichž součástí budou nově trvalé expozice o jednotlivých oblastech židovské kultury, v Krnově na téma židovští průmyslníci a vynálezci. Plánovaný termín otevření je letošní květen. Projekt financují a podporují Evropská unie a český stát (více zde).

Tržnice, sklad, archiv

Skutečnost, že na rozdíl od mnoha jiných templů krnovská synagoga přežila řádění nacistů, je dáno tím, že za války fungovala coby tržnice. Někdo také včas odstranil připomínky původního účelu stavby, takže ji nacisté nevypálili. Později tam byl sklad a archiv, potom památka desítky let jen chátrala. Z původního interiéru se nic nedochovalo.

Majitelem synagogy je nyní Federace židovských obcí, která už v minulých letech zajistila opravu věží, oken či vitráží, ale na celkovou obnovu neměla peníze. O památku se stará také občanské sdružení Krnovská synagoga.

Krnovská synagoga byla opravena (zdroj: ČT24)

„Interiérové prvky se vůbec nezachovaly, takže vše bylo nutné obnovit podle fotografií, anebo podle staveb podobného typu a období,“ vysvětloval Jan Stejskal ze občanského sdružení. Dodal, že historické fotografie se podařilo získat mimo jiné také od potomků původní židovské komunity z Izraele a Ameriky.

Od východu slunce až na západ…

Velkou vzácností jsou původní lavice. Nejsou však z krnovské synagogy, ale z templu v Olomouci vypáleném v roce 1939. Další historický prvek odhalili restaurátoři přímo v budově synagogy: zamalovaný hebrejský nápis, citaci z žalmu 113,3. Jan Stejskal říká: "Věděli jsme, že by tam měl nějaký nápis být, ale neznali jsme přesné znění. Znamená to: Od východu slunce až na západ chváleno buď jméno Hospodina."