Iva Bittová vydává desku. Sólo se na ní proplétá životem

Praha – Po dvaceti letech vydává nevšední houslistka a zpěvačka Iva Bittová autorské sólové album. Část z dvanácti skladeb vznikla přímo při nahrávání v poutním kostele sv. Jana Nepomuckého na Zelené Hoře. Bittová desku Entwine/Proplétám, o níž mluví jako o zrcadlu svého života, věnovala Václavu Havlovi.

Bittová je výhradní interpretkou i autorkou hudby. Sedm kompozic z desky zrálo několik let při jejích sólových koncertech po celém světě. Na nahrávce se objeví i v jiném pojetí některé skladby z jejího posledního alba Fragmenty, které vyšlo v Mnichově. Zbývajících pět vzniklo improvizací pod vlivem genia loci, který nese barokně-gotický kostel postavený Janem Blažejem Santinim.

"Entwine je jakousi reflexí, nebo chcete-li, zrcadlem mého života. Proplétáním životních zkušeností, nálad, barev tónin i tónů se podařilo uplést hudební textovou mozaiku tohoto alba, které s úctou a velkým respektem věnuji mému dlouholetému blízkému člověku Václavu Havlovi." /Iva Bittová/

Texty si Bittová vypůjčila například ze sbírky Uspávanky moravského básníka Jana Skácela, u spisovatelky Gertrudy Steinové či z příběhu Růženy Danielové, romské ženy, která jako jediná z rodiny přežila holocaust. Právě její text, napsaný v Osvětimi, Bittová před časem upravila pro housle a hlas na žádost televize BBC. Texty přispěli také britský hudebník Chris Cutler a novinář a muzikolog Ken Hunt.

Album Entwine/Proplétám vyjde v Česku a na Slovensku na přelomu února a března tohoto roku.