Fotograf Ostravy: První dokument o Viktoru Kolářovi

Ostrava - I když jeho výjimečná tvorba zaměřená na Ostravu je světově uznávaná, dosud chyběl odpovídající filmový dokument. To nyní napravila režisérka Klára Řezníčková, když portrét fotografa Viktora Koláře natočila.

Po intenzivní půlroční práci vznikl dokument s prostým názvem Viktor Kolář. Přibližuje jeho vnímání světa a lidí, vztah k rodné Ostravě, ukazuje známé i dosud nepublikované snímky. Ze soukromého archivu poskytl tvůrcům třeba filmové záběry, které ho zachycují coby malého chlapce, jak se s ještě mladším bratrem přetahuje o fotoaparát Leika.

Vyrůstal s kamerou

Umělec, který celý život fotil jen to, co sám chtěl, s kamerou skutečně vyrůstal. Kolářův otec měl totiž v Ostravě fotoateliér. V osobním dokumentu vystupují kromě samotného Viktora Koláře pouze jeho žena a dvě dcery.

„Není tam žádná konfrontace s odborníky nebo teoretiky,“ podotýká režisérka Klára Řezníčková, která natáčela u Kolářů doma, v ostravských ulicích nebo na komentované prohlídce jeho retrospektivní výstavy v Praze. Pracovala s kameramanem Martinem Polčákem a hudební skladatelkou Terezou Bulisovou.

Dokument České televize měl předpremiéru v ostravském Minikině. Diváci České televize dokument uvidí na jaře na programu ČT art.

Na tvorbu Viktora Koláře se podívejte zde.

Viktor Kolář…

  • se narodil v roce 1941 v rodině vedoucího fotoateliéru v Ostravě. Vystudoval Fotografický institut. V roce 1964 měl na Černé louce první výstavu.
  • Roku 1968 emigroval do Kanady, pracoval tam, získal umělecká stipendia, přesto se v roce 1973 vrátil do Ostravy, kde ho čekaly výslechy na policii a práce dělníka v Nové Huti. Později dělal kulisáka v Divadle Petra Bezruče.
  • V roce 1985 se mohl vrátit ke svobodnému povolání fotografa. Roku 1994 začal učit fotografii na FAMU.
  • Vystavoval v New Yorku, Berlíně, San Franciscu, Dortmundu, v Aténách a dalších městech. Vydal řadu publikací. Žije a pracuje v Ostravě.