Mozart je principiálně snadný autor, říká Adam Plachetka

Praha - Český basbarytonista Adam Plachetka dnes ve Stavovském divadle zpěvem oslaví 258. výročí narození Wolfganga Amadea Mozarta. Plachetka patří k předním mozartovským interpretům. "Bezprostřednost a spontánnost osloví každého. Je natolik silná a zároveň prostá, že v ní každý najde to svoje," popsal Plachetka Mozartovu hudbu pro Události v kultuře.

Adam Plachetka: V Mozartovi každý najde to svoje (zdroj: ČT24)

„I pro zpěváka je Mozart podle Plachetky principiálně snadný autor: “Ale aby se zazpíval dobře a zajímavě, tak je to zase jeden z nejobtížnějších, protože je potřeba si v něm najít spoustu fines, bez kterých se třeba nějaká romantičtější hudba obejde."

Druhou hvězdou koncertu bude slovenská mezzosopranistka Jana Kurucová. Tradiční koncert pořádá Opera Národního divadla (ND) ve Stavovském divadle. Spolu s nimi vystoupí Orchestr ND pod vedením hudebního ředitele Opery Národního divadla Roberta Jindry.

Jana Kurucová začínala na operním jevišti v Mozartových operách Kouzelná flétna a La finta giardiniera. Byla členkou mnichovské Bavorské státní opery a působila v divadle v Heidelbergu. Od roku 2009 je sólistkou berlínské Německé opery.

Adam Plachetka v roce 2005 debutoval v Národním divadle v Praze. Nastudoval tam například role Dona Giovanniho, Figara (Figarova svatba) nebo Narda (La finta giardiniera). Od září 2010 je stálým členem souboru Vídeňské státní opery.

Klasicistní hudební skladatel a klavírní virtuos Wolfgang Amadeus Mozart se narodil 27. ledna 1756 v Salcburku a zemřel 5. prosince 1791 ve Vídni. Geniální autor vytvořil přes 600 děl světského i duchovního charakteru: opery, symfonie, koncerty i mše. Ve Stavovském divadle dvacátého ledna 1787 dirigoval svou slavnou operu Figarova svatba. ND připomíná slavnostním koncertem výročí jeho narození každoročně.