Tanec jako malovaný

Praha - V Národním divadle tančí obrazy v rytmu jazzové kapely. Malbami známými i méně známými se nechalo inspirovat nové představení a vytvořilo k nim své vlastní taneční příběhy.

V Divadle Kolowrat tančí obrazy (zdroj: ČT24)

Inscenace Obrazy spojuje pohyb, hudbu a projekce. Roztančila jeskynní malby, renesanční fresky, impresionistická zátiší, realistické portréty i pop art. „Při pohledu na obrazy, které mám ráda, jsem vždycky měla pocit, že slyším nějakou hudbu,“ podotkla k počátkům projektu autorka námětu, jazzová zpěvačka Elena Sonenshine. 

V představení také vystupuje a je i autorkou některých textů. Písně pro Obrazy napsali kromě ní třeba Jan Budař, Jiří Žáček nebo Petr Vodička. Pro všechny výtvarný obraz sloužil jako základní inspirace pro příběh nebo jen náladu či zachycení okamžiku. „Na každého působí každý obraz jinak, protože se do něj otiskuje jeho osobnost,“ přiznává režisérka Tereza Sochorová, že právě rozdílné vnímání jednoho díla ji na projektu velmi zajímalo.

Diváci své dojmy z obrazů s těmi, které z nich mají tvůrci představení, mohou v Divadle Kolowrat porovnávat od premiéry 29. ledna do června tohoto roku.