Jistě, pane premiére! přitakávají v Divadle Bez zábradlí

Praha - Divadlo Bez zábradlí připravilo na dnešní večer českou premiéru komedie z britské politické scény Jistě, pane premiére! Hra autorů Antonyho Jaye a Jonathana Lynna v Anglii aspiruje na ocenění nejúspěšnější britská komedie desetiletí. Volně navazuje na kultovní televizní seriál Jistě, pane ministře!, který si získal značnou oblibu i u českého televizního diváka.

Autoři Antony Jay a Jonathan Lynn, napsali divadelní pokračování slavného TV cyklu po třiceti letech od vysílání prvních dílů. Ve Velké Británii láme od roku 2010 divácké rekordy. V satiře ostré jako žiletka, plné vtipných situací, řízných slovních smečů a přívalů nových hlášek jde opět o jedno: o politiku. 

Původně myšlená instruktáž pro manažery, demonstrující odstrašující chování politiků, si od osmdesátých let získala prostřednictvím televizního vysílání BBC spoustu příznivců. Dokonce mezi politiky. Margaret Thatcherová na motivy seriálu napsala krátký skeč, ve kterém se objevila na Vánoce roku 1984. Seriál třikrát vyhrál ocenění britské televizní akademie BAFTA a v roce 2004 obsadil šesté místo v hlasování o nejlepší britský sitcom všech dob. V roce 2013 vznikl televizní remake s obměněným obsazením.

Titulní roli v Divadle Bez zábradlí ztvární ředitel této scény Karel Heřmánek, který byl s Michalem Pavlíkem režisérem inscenace. Mazaného vládního tajemníka si zahraje Josef Carda a osobního premiérova tajemníka Karel Heřmánek mladší. Dana Morávková se objeví jako zvláštní poradkyně a Stanislav Zindulka jako velvyslanec imaginárního Kumranistánu. Ředitele BBC ztvární Petr Pospíchal.

Z inscenace Divadla Bez zábradlí Jistě, pane premiére! - režie Karel Heřmánek, Michal Pavlík. Na snímku: Stanislav Zindulka, Josef Carda a Karel Heřmánek.
Zdroj: ČT24/Divadlo Bez zábradlí

„Jde o hru z prostředí vysoké politiky o nízkých zájmech politiků, která silně rezonuje u publika, o čemž jsme se přesvědčili koncem roku při čtyřech předpremiérách,“ uvedl před premiérou Heřmánek. „Úžasně koresponduje s našimi poměry, diváci se dozvědí, že bordel není jen u nás,“ doplnil Stanislav Zindulka.